Sobota 07. 09. 2024 15:00:24 | Meniny má Marianna

Horúce auto, tichý zabijak: Ako zachrániť dieťa zabudnuté v aute?

Dieťa zabudnuté v aute treba ihneď dostať do tieňa a poskytnúť mu prvú pomoc podľa závažnosti jeho stavu.

TASR|27. júl 2024|13:00:02


Súvisiaci článok
Voda dokáže byť nebezpečná: Ľudia by sa nemali kúpať opití!
Čítajte viac >

Slovenský Červený kríž upozornil, že teplota v aute už po piatich minútach prekročí 40 stupňov Celzia a deti sa prehrejú rýchlejšie než dospelí. Zároveň vyzval ľudí, aby si počas leta všímali odparkované autá a nebáli sa zasiahnuť.

„Všímajte si počas leta odparkované autá a neváhajte okamžite pomôcť, pokiaľ v ňom vidíte zamknuté dieťa. Teplota v aute prudko stúpa už v prvých minútach, po piatich minútach prekročí 40 stupňov Celzia. Preto ak v okolí auta nie je možné rýchlo nájsť jeho majiteľa, ihneď volajte políciu a záchrannú zdravotnú službu," uviedol Slovenský Červený kríž na sociálnej sieti.

Odporúča rozbiť na aute okno a dostať dieťa čo najskôr do tieňa. Ak je pri vedomí a dýcha, treba ho začať ochladzovať. „Robte to postupne, vlažnou vodou, aby nedošlo k šoku. Pomaly chlaďte ruky, nohy, trup i hlavičku. Použite napríklad mokrú vreckovku, no nenechávajte ju na jeho tele - zabezpečte, aby sa voda mohla odparovať. Môžete dieťatko aj ovievať," ozrejmil Slovenský Červený kríž. Dieťaťu možno ponúknuť po malých dúškoch piť, ak nezvracia. Nikdy však nie ľadový nápoj.

2149607214.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.sk

Ak je dieťa v bezvedomí, ale dýcha, je potrebné ho uložiť do stabilizovanej polohy nabok. „Dajte pozor, aby malo zaklonenú hlavu a tým spriechodnené dýchacie cesty. Začnite s ochladzovaním. Čakajte na príchod zdravotníkov," dodali odborníci.

V prípade, že je dieťa bezvedomí a nedýcha, treba ho položiť na chrbát, zakloniť mu hlavu a začať s kardiopulmonálnou resuscitáciou. „Päť úvodných vdychov a potom opakujte, 30 stlačení hrudníka (v rytme 120 stlačení za minútu) a dva vdychy. Robte tak, kým sa dieťaťu obnoví krvný obeh alebo do príchodu záchrannej zdravotnej služby," priblížil Slovenský Červený kríž.


Súvisiaci článok
Je SPF len nebezpečná chémia? Odborníci vyvrátili známy mýtus
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť