Pondelok 16. 09. 2024 15:57:21 | Meniny má Ľudmila

Do Žiliny opäť zavíta Európsky týždeň mobility. Heslom je trvalá udržateľnosť verejného priestoru

Každoročne je september istým symbolom dočasných dopravných zmien. Ide o Európsky týždeň mobility, ktorý si verejnosť aj tento rok v Žiline pripomenie workshopom či raňajkami pre cyklistov. Netreba opomenúť ani bezplatnú mestskú hromadnú dopravu.

Michal Szentivanyi|6. september 2024|08:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk a zilina.sk

Súvisiaci článok
Žilinčania športujú čoraz viac. Radnica hlási zisk 80-tisíc eur, želiezkom v ohni bola hlavne plaváreň
Čítajte viac >

O konaní Európskeho týždňa mobility tlačovou správou informovala vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina Katarína Gazdíková. „Žilinská radnica sa aj v tomto roku zapája do kampane Európsky týždeň mobility, ktorá sa koná od pondelka 16. do nedele 22. septembra 2024. V duchu ústrednej témy aktuálneho ročníka Verejný priestor pre všetkých pripravuje opäť sériu zaujímavých aktivít a podujatí. Týždeň vyvrcholí Medzinárodným dňom bez áut, počas ktorého bude premávať mestská hromadná doprava v Žiline zadarmo," uviedla Gazdíková.

Čo je hlavným tohtoročným posolstvom?

Mesto pripomenulo aj aktuálnu tému tohto ročníka kampane. Je ňou udržateľný verejný priestor pre všetkých. Žilinská samospráva aktívne podporuje ekologické spôsoby dopravy, a preto sa aj tento rok zapája do tohto projektu.

„Európsky týždeň mobility štartuje v pondelok 16. septembra diskusiou s riaditeľmi základných a materských škôl na tému zlepšenia dopravnej bezpečnosti v okolí školských zariadení. V utorok 17. septembra sú pre cyklistov pripravené cykloraňajky, ktoré sa budú podávať od 6:30 do 8:00 hodiny na moste na Bulvári. Následne v stredu 18. septembra sa uskutoční vyhodnotenie obľúbenej súťaže Do práce na bicykli," informovala Gazdíková.

MHD 5.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Uzávierka časti Ulice Antona Bernoláka na Bulvári

V závere týždňa sa pozornosť upne na Starý Bulvár. Cieľ je jasný - upozorniť na problém narastajúceho počtu vozidiel v uliciach mesta. „Tento rok je kampaň zameraná na spoločné rozhodovanie o zdieľaní nášho verejného priestoru. Zároveň chceme upozorniť na problém z roka na rok narastajúceho počtu áut v mestskom prostredí. Časť Ulice Antona Bernoláka bude uzatvorená od piatka 20. septembra od 7:00 hodiny do nedele 22. septembra do 12:00 hodiny a obyvatelia sa môžu tešiť na množstvo aktivít, ktoré sme pre nich v tomto priestore pripravili,“ povedal na margo Európskeho týždňa mobility primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

BULVÁR 7_1600x1200.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Pestrý program začne v piatok 20. septembra o 13:30 hodine, kedy sa predstaví DJs Fricko Brothers. O 14:30 hodine sa môžu tešiť najmenší diváci na divadlo Dvor zázrakov s predstavením Palica z vreca von a následne budú pre nich pripravené viaceré aktivity. Od 16:00 hodiny je pripravená cyklotrialová show, po ktorej zahrá lokálna kapela RocKids. Počas celého popoludnia budú k dispozícii športové aktivity. Program vyvrcholí tradičnou veľkou jesennou cyklojazdou. Cyklisti vyštartujú zo „Starého Bulvára“ o 18:00 hodine.

Sobotný program počas 21. septembra, ktorý je venovaný susedskej slávnosti na Bulvári, začne o 14:30 hodine divadelným predstavením Zlatá rybka v podaní Divadla zo šuflíka. Susedskú atmosféru spríjemní hudobná kapela Bio Trio a o 19:00 hodine bude pripravené Túlavé kino.

Mestská hromadná doprava bude v nedeľu 22. septembra zadarmo

Európsky týždeň mobility vyvrcholí v nedeľu 22. septembra Medzinárodným dňom bez áut. V celom meste bude počas tohto dňa k dispozícii bezplatne mestská hromadná doprava na všetkých linkách. „V Žiline neustále pracujeme na tom, aby sme zvyšovali možnosti alternatívnych či udržateľných spôsobov dopravy. Našim cieľom je vytvárať kvalitnú infraštruktúru pre peších i cyklistov. Budujeme nové cyklistické chodníky, zatraktívňujeme prepravu mestskou hromadnou dopravou, ponúkame možnosť požičať si zdieľané bicykle, skrátka robíme všetko pre to, aby sa aktívna mobilita stala pre obyvateľov dostupná,“ uzavrel primátor Peter Fiabáne.

Kompletný program Európskeho týždňa mobility v Žiline si môžete pozrieť na plagáte nižšie:

Screen Shot 09-05-24 at 09.18 AM.JPG Zdroj: zilina.sk


Súvisiaci článok
Nová futbalová generácia kráča vpred. Mladí Šošoni z akadémie poznajú rozpis septembrových stretnutí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť