Štvrtok 19. 09. 2024 00:08:14 | Meniny má Konštantín

Žilinčania športujú čoraz viac. Radnica hlási zisk 80-tisíc eur, želiezkom v ohni bola hlavne plaváreň

Správa športových zariadení Žilina hospodárila minulý rok v plusových číslach. Oproti roku 2022 tak ide o nárast zisku v niekoľkých desiatkách tisíc eur. Hlavným ťahúňom bola plaváreň a ostatné športoviská.

Michal Szentivanyi|22. august 2024|09:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Jesenný zber objemného odpadu sa blíži. Žilinská radnica zverejnila presné termíny a lokality
Čítajte viac >

Podľa hovorkyne mesta Žilina Zuzany Ondrášovej sa tak mestskej spoločnosti podarilo vytvoriť zisk vo výške 80-tisíc eur, čo je v porovnaní s rokom 2022 viac o približne 28-tisíc eur. Za pozitívnymi výsledkami hospodárenia podľa radnice stojí najmä vyššia návštevnosť plavárne a ostatných športovísk.

RADNICA 8.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Čo sa týka tržieb zo vstupného na mestskú krytú plaváreň a prenájmu plaveckých dráh, tak tie boli vo výške 624-tisíc eur, z toho vstupy na letné kúpalisko predstavovali takmer 229-tisíc eur. „„Dosiahnutý zisk je závislý od návštevnosti a počasia v letnej sezóne. Vlani sme napríklad počas leta privítali na kúpalisku 50-tisíc návštevníkov,“ povedal konateľ spoločnosti Správa športových zariadení Žilina Jaroslav Koválik. Ten dodal, že zisk sa pohybuje na úrovni 5 až 6 % z tržieb.

Jedna spoločnosť, ktorá zastrešuje všetky aktivity

„Ukazuje sa, že vytvorenie mestskej spoločnosti, ktorá zastrešuje športoviská a športové zariadenia v správe mesta, malo zmysel. Zdá sa, že sa tieto zariadenia opäť dostávajú do formy a to najmä vďaka novým službám a zavedením viacerých zmysluplných zmien,“ skonštatoval primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Spoločnosť podľa mesta vlani investovala nemalé finančné prostriedky do opráv a rekonštrukčných prác mestskej krytej plavárne a ostatných športovísk. Pribudol nový samoobslužný vchod na kúpalisko, ktorého vybudovanie si vyžiadalo 19 181,22 eur bez DPH.

xDSC_2059.jpg Zdroj: zilina-gallery.sk

Ako príklad je uvádzaná športová hala Vendelína Javorku, kde sa vymenilo núdzové osvetlenie, premaľovali sa čiary v hale pre volejbal, hádzanú a bedminton. Obnovili sa i šatne, chodby a toalety, ktoré získali nový náter. V spolupráci s Nadáciou KIA a mestom Žilina sa Správe športových klubov podarilo v skateparku na Vodnom diele vymeniť prvky. Značnou modernizáciou prešiel i zimný štadión. Najväčšou investíciou bola prestavba bufetov na tribúnach, ktorá predstavovala 34-tisíc eur.

xDSC_2022.jpg Zdroj: zilina-gallery.sk

„Okrem toho sme vymenili koberce v šatni A mužstva a všetky poškodené dvere v priestoroch štadióna, opravili sme riadenie vzduchotechniky a odvlhčovacie zariadenie v tréningovej hale a vytvorili sme online rezervačný systém ľadových plôch,“ spresnil konateľ spoločnosti. V nasledujúcich mesiacoch sa očakáva príprava rekonštrukcie krytej plavárne, letného kúpaliska a aj zimného štadióna. Hradiť to majú prostriedky z Európskej únie.


Súvisiaci článok
Školské zariadenia v Žiline prechádzajú zmenou. Radnica do úprav investovala 440-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť