Utorok 17. 09. 2024 13:11:14 | Meniny má Olympia

Školské zariadenia v Žiline prechádzajú zmenou. Radnica do úprav investovala 440-tisíc eur

Žilinská samospráva využíva letné prázdniny na rekonštrukcie a úpravy v materských a základných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Radnica na opravy investovala približne 440-tisíc eur.

Radka Kostánová|20. august 2024|17:00:05

Zdroj: Facebook/Peter Fiabáne - Váš primátor

Súvisiaci článok
Nový systém zberu komunálneho odpadu v Žiline: Čo sa zmení od roku 2025?
Čítajte viac >

Rekonštrukcie materských a základných škôl

Zuzana Ondrášová, hovorkyňa mesta Žilina, informovala v tlačovej správe, že žilinská samospráva realizuje viacero rekonštrukcií základných a materských škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Podľa jej slov je jednou z najväčších investícií prestavba hygienických zariadení nad školskou jedálňou Základnej školy s materskou školou na Školskej ulici vo výške 45-tisíc eur.

Terasy pri materskej škole sa postupne obnovujú aj na Základnej škole s materskou školou Gaštanová. Mesto vyčlenilo na rekonštrukciu viac ako 35-tisíc eur.

„Stavebné práce spojené s opravou obvodového chodníka čakajú aj Základnú školu s materskou školou Do Stošky. Na opravu dlažby vo vestibule v Základnej škole Limbová ide takmer 30-tisíc eur. Ďalších asi 17-tisíc eur preinvestuje škola na rekonštrukciu palubovky v telocvični. Priestory telocvične sa modernizujú tiež v Základnej škole Vendelína Javorku. Na opravu palubovky poskytlo mesto 15-tisíc eur,“ uviedla Monika Pastieriková, vedúca odboru školstva a mládeže na Mestskom úrade v Žiline.

Schodisková plošina aj nová letná trieda

Stavebný ruch je počuť aj na Základnej škole s materskou školou na Ulici sv. Gorazda, kde sa za 15-tisíc eur buduje šikmá schodisková plošina na druhé poschodie.

V Základnej škole na Námestí mladosti sa buduje nová letná trieda, Základná škola Slovenských dobrovoľníkov obnovuje plochu pri zadnej bráne a Materská škola A. Kmeťa renovuje na elokovanom pracovisku na Hollého ulici podlahy na medziposchodiach, schodoch a hlavnej chodbe.

Žiaci budú mať aj nové jedálne

Modernizácie sa dočkajú aj školské jedálne. V niektorých sa maľujú priestory kuchýň a vykonáva sa dôsledná sanitácia.

„V sedemnástich školských jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina dochádza k nákupom a výmene zariadení ako sú konvektomaty, výklopné panvice, varné kotly, sporáky, umývačky riadu, škrabky na zemiaky a zeleninu, elektrické rúry, robot s príslušenstvom a mnohé iné,“ skonštatovala vedúca odboru školstva a dodala, že investícia vo výške 158 800 eur je financovaná z rezervného fondu.

Hlavným cieľom modernizácie je podľa dostupných informácií zo žilinskej radnice najmä skvalitnenie výučbového procesu a zníženie energetickej náročnosti. „Záleží nám na tom, aby mali žiaci i učitelia kvalitné podmienky. Snažíme sa čo najviac opráv v školách urobiť počas prázdnin, kedy v budovách nie sú deti. A hoci je viacero z týchto opráv menej vidieť, sú dôležité a potrebné pre správny chod školských zariadení. Ide najmä o opravy striech, podláh, vstupov či paluboviek, a tiež investície do nového vybavenia školských kuchýň a jedální,” dodal Peter Fiabáne, primátor Žiliny.


Súvisiaci článok
Prípravné zápasy Vlkov Žilina pokračujú proti Pardubiciam a Frýdku-Místku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť