Pondelok 16. 09. 2024 21:12:17 | Meniny má Ľudmila

Štvrtá sezóna archeologického výskumu kaštieľa v Bytči skončila. Nálezy boli prekvapivé

Archeológovia Zuzana Staneková z Považského múzea a Marek Both zo Slovenského národného múzea v Martine nadviazali na výskum kaštieľa v Bytči z minulého roka. Čo všetko sa im podarilo odhaliť?

Radka Kostánová|7. september 2024|11:00:03

Zdroj: pmza.sk

Súvisiaci článok
Považské múzeum privíta jeseň plnú zábavy. Pripravené sú zaujímavé podujatia (PREHĽAD)
Čítajte viac >

Skončila štvrtá sezóna archeologického výskumu kaštieľa v Bytči

Považské múzeum priblížilo na webovej stránke, že na nádvorí kaštieľa v Bytči sa podarilo odkryť drevené konštrukcie naviazané na exteriérovú stranu severnej steny „vežovitej stavby“.

Ambíciou výskumu bolo toto leto odkryť viac z konštrukcií a pokúsiť sa ich identifikovať a datovať.

Bytca-2023_drevene-konstrukcie-600x471.jpg Zdroj: pmza.sk

„Paralelne s múrom „vežovitej stavby“ bol odkrytý ďalší múr, ktorý azda pochádza z kamenno-hlinitej hradby s drevenými prekladmi. Relatívne ľahká konštrukcia tejto hradby alebo skôr valu mohla v hornej nadzemnej časti niesť ešte palisádu. Jej prítomnosť a ani šírku hradby sa však archeológom zistiť neporadilo. Možno predpokladať, že hradba obkolesovala „vežovitú stavbu“ prípadne ďalšie, dosiaľ nezistené architektúry,“ skonštatovalo Považské múzeum na webe.

Je pravdepodobné, že počas stavby bola tiež využitá staršia stavba kamenno-hlinitej konštrukcie pochádzajúca z objektu, ktorý nebolo možné identifikovať.

hradba-558x736.jpg Zdroj: pmza.sk

Na objasnenie nezodpovedaných otázok by bol podľa slov pracovníkov Považského múzea potrebný ďalší archeologický výskum s dôrazom priamo na tieto najstaršie stavby. Bohužiaľ, tie zanikli ešte pred výstavbou samotného kaštieľa.

„Nálezy zo zánikových vrstiev opevnenia a „vežovitej stavby“ svedčia o tom, že táto pevnosť existovala do polovice 16. storočia. Jej vznik sa však aj napriek snahám nepodarilo datovať,“ dodalo Považské múzeum.

zlozenie-hradby-768x591.jpg Zdroj: pmza.sk


Súvisiaci článok
Veľký deň pre hrad Hričov. Pošta vydáva novú známku s jeho podobizňou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť