Pondelok 16. 09. 2024 21:12:11 | Meniny má Ľudmila

Zástupcovia dopravného sektora a sociálnych služieb diskutovali o budúcnosti verejnej dopravy v Žilinskom kraji

Vo štvrtok 5. septembra sa v Žiline uskutočnila diskusia, ktorá spojila zástupcov dopravného sektora a sociálnych služieb pod záštitou Vyššieho územného celku. Podujatie sa zameralo na optimalizáciu verejnej dopravy, rozvoj integrovaného dopravného systému a zlepšovanie sociálnych služieb. Stretnutia sa zúčastnili významní predstavitelia vrátane predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej a generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Slovensko Petra Helexu. Cieľom série stretnutí je zlepšiť kvalitu života obyvateľov prostredníctvom hlbšej spolupráce medzi samosprávami a dopravcami.

Juliana Krčulová|7. september 2024|13:00:16

Zdroj: zssk.sk

Súvisiaci článok
Všeobecní lekári môžu po novom predpisovať lieky na pľúcne ochorenia
Čítajte viac >

Žilinský kraj hostil prvé zo série stretnutí o verejnej doprave a sociálnych službách

Vo štvrtok 5. septembra sa v Žiline konala diskusia, ktorá spojila zástupcov dopravného sektora a sociálnych služieb pod záštitou Vyššieho územného celku, organizovaná Petit Press. Na podujatí sa zúčastnili predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Peter Helexa, generálna riaditeľka sekcie sociálnej ekonomiky Ingrid Ujváriová z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky a generálny riaditeľ Slovenskej autobusovej dopravy Žilina Peter Pobeha.

Železničná spoločnosť Slovensko o tom informovala na oficiálnom webe s tým, že toto stretnutie bolo prvým z plánovaných ôsmich vo všetkých krajoch, zameraných na kľúčové témy ako optimalizácia grafikonu verejnej dopravy, rozvoj integrovaného dopravného systému, implementácia ekologických opatrení, zlepšovanie sociálnych služieb a zamestnanosti v regiónoch. Cieľom stretnutí je podľa železničnej spoločnosti zlepšiť verejnú dopravu, sociálne služby a možnosti zamestnanosti prostredníctvom hlbšej spolupráce medzi samosprávnymi krajinami a dopravcami, čo by malo zvýšiť kvalitu života obyvateľov.

„Železničná spoločnosť Slovensko je pevnou súčasťou dopravného systému v Žilinskom samosprávnom kraji a od vzniku Integrovaného dopravného systému v roku 2022 sme jeho aktívnym partnerom. Podieľame sa aj na 2. etape jeho rozšírenia o región Turiec. Sme hrdí na to, že tento systém sprístupňuje železničnú dopravu pre všetkých obyvateľov regiónu a chceme priniesť do Žilinského kraja a ďalších regiónov moderné, spoľahlivé a príjemné vlaky. Diskutujeme o výzvach, ktoré železničná doprava prináša, a hľadáme riešenia, ktoré zlepšia jej fungovanie a dostupnosť pre všetkých,“ uviedol Peter Helexa, generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko.

Generalny-riaditel-ZSSK-Peter-Helexa-a-predsednicka-Zilinskeho-samospravneho-kraja-Erika-Jurinova-na-diskusii-pod-zastitou-Vyssieho-uzemneho-celku-1536x1024.jpg Zdroj: zssk.sk

Štátna tajomníčka Ministerstva dopravy Slovenskej republiky, Denisa Žiláková, zdôraznila význam využívania eurofondov pre rozvoj regionálnej dopravy: „Integrovaná ekologická doprava predstavuje základný pilier našej stratégie pre udržateľnú budúcnosť. Eurofondy sú neoceniteľným nástrojom, ktorý nám umožňuje financovať modernizáciu verejnej dopravy a zavádzať ekologickejší prístup v regiónoch. Vďaka nim môžeme realizovať projekty, ktoré nielen zlepšujú infraštruktúru, ale aj celkovú kvalitu služieb pre občanov. Úspešné zavedenie Integrovaného dopravného systému v Žilinskom samosprávnom kraji slúži ako vzor pre ostatné kraje, a našou ambíciou je rozšíriť tieto úspechy na celoštátnu úroveň, aby verejná doprava bola dostupná, spoľahlivá a atraktívna pre všetkých občanov.“

Podľa dostupných informácií sa na stretnutí intenzívne diskutovalo aj o integrácii rôznych druhov dopravy do jednotného systému, zameriavajúc sa na modernizáciu infraštruktúry a ekologické inovácie, aby sa zvýšila atraktivita a efektívnosť verejnej dopravy. „Účastníci sa tiež zamerali na prekážky a hľadali riešenia na zlepšenie fungovania integrovaného dopravného systému s cieľom zvýšiť jeho využívanie cestujúcimi. Stretnutie podporilo spoluprácu medzi rôznymi aktérmi a zameriavalo sa na rozvoj, ktorý reaguje na aktuálne aj budúce potreby obyvateľov, čím prispieva k udržateľnému rozvoju dopravného a sociálneho sektora v Žilinskom kraji,“ priblížila Železničná spoločnosť Slovensko.

Europsky-system-riadenia-vlakov-bude-nainstalovany-v-dalsich-elektrickych-jednotkach-typu-Panter-1536x960.jpg Zdroj: zssk.sk

Ako uviedla predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja, Erika Jurinová, kraj podľa jej slov dlhodobo kladie dôraz na rozvoj verejnej dopravy, ktorá je prístupná pre všetkých obyvateľov. „Spolupráca medzi všetkými zapojenými dopravcami a Ministerstvom dopravy Slovenskej republiky nám umožňuje efektívne implementovať Integrovaný dopravný systém v našom regióne, a tým zlepšovať kvalitu života našich občanov,“ doplnila.

Železničná spoločnosť Slovensko očakáva, že táto séria stretnutí odhalí nové perspektívy a inovatívne riešenia, ktoré budú kľúčom k značnému zlepšeniu kvality života v jednotlivých krajoch vďaka modernej a efektívnej verejnej doprave.


Súvisiaci článok
Počas Európskeho týždňa mobility bude ARRIVA rozdávať kredity na cestovanie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť