Pondelok 16. 09. 2024 21:08:29 | Meniny má Ľudmila

Jeseň bez chorôb: Lekár radí, ako ochrániť imunitu seba aj detí

Prechod medzi letom a jeseňou so sebou prináša nárast chorobnosti. MUDr. Daniel Lúčaník, odborník pôsobiaci na ambulancii klinickej imunológie a alergológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina, vysvetllil, prečo je toto obdobie náročné pre našu imunitu a čo môžeme spraviť pre to, aby sme sa vyhli ochoreniam.

Monika Bieliková|7. september 2024|14:00:12

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Vitamínová bomba plná antioxidantov: Hrušky podporujú zdravie srdca, trávenie aj imunitu
Čítajte viac >

Príchod chladnejšieho počasia, sychravých dní a hmlistých rán kladie vysoké nároky na našu imunitu. Šíriace sa respiračné vírusy a návrat detí do školských kolektívov ešte viac prispievajú k nárastu ochorení. Ako sa pripraviť na jeseň, aby nás ochorenia nezastihli nepripravených? Na tieto a podobné otázky odpovedal MUDr. Daniel Lúčaník z ambulancie klinickej imunológie a alergológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina.

Môžete priblížiť, čím je prechodné obdobie medzi letom a jeseňou také náročné pre našu imunitu a prečo si práve v tomto čase musíme dávať väčší pozor na svoje zdravie?

„Pokles teplôt, sychravé počasie, ranné hmly, menej slnečného žiarenia – to všetko súvisí so zvýšením chorobnosti na jeseň. Darí sa množeniu respiračných vírusov, ubúda vitamínu D. Taktiež návrat detí do kolektívov pomáha ľahkému šíreniu ochorení.“

2148053280.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Aké typy ochorení nás najčastejšie prepadnú s príchodom jesene a čo robí toto obdobie ideálne pre šírenie vírusov a baktérií?

„U detí sa objavujú laryngitídy – zápaly hlasiviek, nastupujúce cez noc štekavým kašľom, často s búrlivým priebehom. Súvisia najmä s rannými hmlami a výkyvmi teplôt. Ide o vírusové ochorenie. Nedostatočné alebo, naopak, nadmerné obliekanie súvisí často s klasickými prechladnutiami. Každé ochorenie oslabuje organizmus, čo využívajú herpesvírusy, ktoré sa prejavia oparmi na perách či aftami v ústach.“

Aké sú hlavné faktory, ktoré oslabujú našu imunitu, keď sa mení počasie z teplého na chladnejšie? Existujú návyky, ktoré môžeme zmeniť, aby sme svoju obranyschopnosť posilnili?

„Určite poznáte príslovie – kde nechodí slnko, chodí lekár. Pokles slnečného žiarenia súvisí s ubúdaním vitamínu D. Preto je od septembra vhodné vitamín D dopĺňať vo forme vitamínových doplnkov – do 10 rokov 1 000 IU denne, u starších 2 000 IU denne. Ďalším jednoduchým prostriedkom na posilnenie imunity je otužovanie, ľadová sprcha aspoň 15-20 sekúnd. Samozrejme pobyt na čerstvom vzduchu aspoň 30 minút denne, dostatok pohybu a zdravá strava."

22933.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Aké najčastejšie chyby robíme pri posilňovaní imunity na jeseň?

„Najčastejšou chybou je neskorý začiatok. Na jeseň musíme myslieť už v lete, ide aj o rôzne prípravky na posilnenie imunity, pacienti si ich nasadzujú až pri samotnom prepuknutí ochorenia, čo je neskoro.“

Je možné, že snahou nadmerne posilniť imunitu ju paradoxne oslabujeme? Ako zistiť, kedy robíme pre zdravie príliš veľa?

„Áno. Najmä časté a intenzívne tréningy a športové aktivity organizmus vyčerpávajú, preto treba dbať na regeneráciu organizmu, alebo zmierniť športové aktivity, po ktorých je organizmus vyčerpaný.“

11207.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Čo môžu rodičia urobiť, aby pomohli svojim deťom zvládnuť náročné obdobie jesene bez častých ochorení? Existujú špeciálne tipy pre deti, ktoré navštevujú škôlku alebo školu?

„Áno, mám niekoľko tipov. V prvom rade pohyb a racionálna strava – viac ovocia a zeleniny, na pitie čistá voda alebo čaj. Skúste dieťa zapísať do nejakého športového klubu alebo voľnočasového krúžku. Otužujte. Od septembra nasaďte vitamín D. V prípade užívania liekov na podporu imunity ich začnite užívať už koncom leta. Používajte nosné konvičky alebo preplachy nosa slanou vodou hneď pri prvých náznakoch nádchy. Nasaďte vitamín C pri príznakoch respiračného ochorenia.“

Ktoré vitamíny sú pre deti kľúčové pre posilnenie imunity na jeseň, a ako správne nastaviť ich denný príjem?

„Kľúčovými vitamínmi na jeseň sú vitamín D a vitamín C. Vitamín C sme schopní vstrebávať z jedál, potraviny s vysokým obsahom vitamínu C sú rakytník, čierne ríbezle, paprika, brokolica, kivi, jahody, maliny, pomaranče, citróny. Denná dávka u polročného dieťaťa je 50 miligramov, od 11 rokov do dospelosti okolo 100 miligramov. Pri chorobách sa dávky môžu krátkodobo navýšiť, vtedy je ale potrebné v prípade doplnkov používať formy s predĺženým uvoľňovaním vitamínu C. Nezabudnite popri vyšších dávkach vitamínu C na dostatočné množstvo tekutín."

19325.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

"A koľko vitamínu C možno nasadiť pri chorobe? Všeobecne môžete použiť vzorec hmotnosť pacienta x 10-15 miligramov, to znamená, že dospelý muž s hmotnosťou 80 kilogramov užije pri chorobe dennú dávku 800 až 1 200 miligramov vitamínu C, dieťa s hmotnosťou 20 kilogramov môže pri chorobe užiť celkovo za deň 200 až 300 miligramov vitamínu C,“ uzavrel MUDr. Daniel Lúčaník z ambulancie klinickej imunológie a alergológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina.


Súvisiaci článok
Zázvorový zázrak: Surový je lepší ako tabletky, no nie je vhodný pre citlivé žalúdky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť