Pondelok 16. 09. 2024 15:11:48 | Meniny má Ľudmila

Všeobecní lekári môžu po novom predpisovať lieky na pľúcne ochorenia

Lieky na pľúcne ochorenia môže od piatka 6. septembra predpísať nielen pneumológ či imunoalergiológ, ale aj všeobecný lekár pre dospelých a všeobecný lekár pre deti a dorast.

TASR|7. september 2024|09:36:13

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Komunitné centrum v Žiline sa rozrástlo. Radnica hlási dokončenie avizovanej nadstavby
Čítajte viac >

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky rozhodlo o zrušení preskripčných obmedzení pri súbore liekov, ktoré sú určené pre pacientov s ochoreniami pľúc. Pacient bude mať zabezpečenú liečbu v akútnom stave a môže počkať na vyšetrenie u špecialistu. Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom informoval komunikačný odbor rezortu.

„Z dôvodu, aby pacient dostal potrebnú liečbu včas aj napriek obmedzenej dostupnosti špecializovanej ambulantnej starostlivosti v odbore pneumológia a imunoalergiológia, ministerstvo rozšírilo možnosť predpisovať potrebné liečivá všeobecným lekárom pre dospelých a primárnym pediatrom,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

1029.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Obe špecializácie majú podľa nej potrebné vzdelanie na indikáciu týchto liečiv a bezpečnosť pacienta je tak zabezpečená.

Ako doplnil rezort, všeobecný lekár môže predpisovať najmä rôzne inhalačné a nazálne spreje. „Ide o lieky s účinnými látkami, ktoré sa používajú pri rôznych ochoreniach, pri ktorých dochádza k zúženiu priedušiek, ako aj pri dýchacích ťažkostiach, ktoré vznikajú ako následok zúženia priedušiek či sezónnej alergickej nádchy,“ priblížil. Indikácia špecializovanejších liekov podľa neho naďalej zostáva v kompetencii špecialistov.


Súvisiaci článok
Bezpečnejšie cesty pre vodičov medzi Terchovou a Zázrivou: Rekonštrukcia sa blíži k úspešnému koncu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť