Pondelok 16. 09. 2024 10:50:15 | Meniny má Ľudmila

Stala sa vám na ceste nehoda so zvieraťom? Štátna a mestská polícia radia, ako postupovať

Raz za čas sa môže každému prihodiť automobilová nehoda, pri ktorej dôjde k stretu so zvieraťom. Tieto nepríjemné prípady bývajú neskúsenými vodičmi často sprevádzané značnou dávkou stresu a chaosu. Aj pre tieto prípady je dôležité zachovať si chladnú hlavu a pre každý prípad si vypočuť rady ľudí priamo z terénu.

Michal Szentivanyi|6. september 2024|10:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Policajti sú opäť na nohách. Z bombových hrozieb sa stáva denná rutina, školy prijímajú opatrenia
Čítajte viac >

Podľa portálu autoviny.sk je rámcovo určený aj rizikový čas, kedy môžete natrafiť na zviera na vozovke. Môže ísť o divú zver, psa či mačku. Dôležité je však nepanikáriť a nerobiť unáhlené rozhodnutia. Jedným z nich je aj okamžitý odjazd bez vysporiadania sa so vzniknutou situáciou na vozovke.

Komunikácia s orgánmi zákona je dôležitá

„Nie vždy je však možné vyhnúť sa zrážke so zvieraťom. Ak zviera zbadáte včas, zatrúbte naňho a brzdite. Nikdy nesvieťte a neblikajte diaľkovými svetlami, pretože vtedy zviera oslepíte, môžete ho šokovať a nepohne sa z miesta," poradil portál autoviny.sk. Ten tiež radí sa ihneď skontaktovať s políciou. Strach zo zákonných postihov tu väčšinou nie je na mieste, pretože sa vinník neurčuje a zrážka sa považuje za škodovú udalosť.

V tomto prípade sa k téme vyjadrila aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzana Šefčíková. „Každá situácia je individuálna, preto odporúčame pre posúdenie kolízie pri strete so zvieraťom a jeho následnom riešení, privolať na miesto políciu," vyjadrila sa pre redakciu Žilina SP21 Šefčíková.

2490.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Miesto nehody podľa názoru mestskej polície nerozhoduje

Presnejšie stanovisko poskytol zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina Martin Matejko. „Pri zrážke vozidla so psom je irelevantné, či ide o územie mesta alebo mimo neho. Ide totiž o udalosť v cestnej premávke, pri ktorej s najväčšou pravdepodobnosťou došlo ku škode na majetku. Preto je potrebné správať sa ako pri škodovej udalosti a dopravnej nehode, dbať na povinnosti vodiča a kontaktovať linku 112 alebo 158. Ak je totiž vozidlo poistené pre prípad vzniku škody následkom zrážky so zvieraťom, takzvanú „reláciu pre poisťovňu“ totiž môže na mieste spracovať iba Policajný zbor," zdôraznil Matejko.

MESTSKÁ POLÍCIA 1.JPG Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Majiteľ psa a identifikačné čipy tu tiež hrajú svoju rolu

Oblasťou, ktorú je podľa zástupcu náčelníka nutné spomenúť je aj škoda spôsobená domácimi zvieratami - psami, ktoré sú príčinou dopravnej nehody.

„Za takúto škodu totiž zodpovedá buď majiteľ alebo osoba, ktorá psa vedie, ak dôjde napríklad k úteku psa pod kolesá vozidla. Ak majiteľ nie je známy, je bežné, že psy majú implantovaný čip s údajmi o majiteľovi. V tomto prípade môže pomôcť aj mestská polícia. Tá môže u psa pomocou čítačky zistiť majiteľa a zabezpečiť pre žijúceho zraneného psa nevyhnutnú veterinárnu starostlivosť. Vždy však v katastrálnom území mesta, ktoré ju zriaďuje. Ide však len o všeobecné usmernenia, keďže okolnosti vzniku, priebehu a následkov takejto udalosti, môžu byť rôzne," uzavrel Matejko.


Súvisiaci článok
Žilinská mestská polícia v plnom nasadení. Riešili stratené dieťa, nešťastnú lásku a aj fyzické násilie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť