Pondelok 16. 09. 2024 14:11:51 | Meniny má Ľudmila

Mýty o imunitnom systéme: Čo naozaj funguje na jeho posilnenie?

V dnešnej dobe hľadá mnoho ľudí spôsoby, ako „nakopnúť" svoju imunitu, no rýchle riešenia neexistujú. Budovanie odolného imunitného systému je celoživotný proces, ktorý závisí od každodenných návykov. Okolo imunity však koluje množstvo mýtov.

Monika Bieliková|6. september 2024|18:30:10

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Vitamínová bomba plná antioxidantov: Hrušky podporujú zdravie srdca, trávenie aj imunitu
Čítajte viac >

Pohyb, vitamíny či výživové doplnky sú často považované za kľúč k silnej imunite, no nie všetky informácie sú podložené vedeckými dôkazmi. Na mýty o imunitnom systéme sa zamerali Alergológovia a imunológovia na sociálnej sieti.

Pohyb pomáha pri zlepšení imunity, len ak sa robí s mierou

Pravidelný pohyb je jedným z pilierov zdravého imunitného systému. Cvičenie pomáha telu bojovať proti infekciám a udržiavať ho v dobrej kondícii. Avšak nadmerná záťaž bez dostatočného času na regeneráciu môže imunite skôr uškodiť. Dôležité je nájsť rovnováhu medzi fyzickou aktivitou a oddychom.

3802.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Echinacea: Skutočný pomocník alebo len mýtus?

Echinacea je často propagovaná ako prírodný liek na prechladnutie a podporu imunity. Aj keď môže pomôcť pri akútnych infekciách horných dýchacích ciest, štúdie ukazujú, že jej dlhodobé užívanie nemá preukázané preventívne účinky. Preto je potrebné byť opatrný s očakávaniami od tejto bylinky.

Pri vitamíne C zbytočne neprekračujte odporúčanú dávku

Vitamín C je dlhodobo považovaný za kľúčový v boji proti prechladnutiu. Mnohí veria, že zdvojnásobená dávka dokáže rýchlo posilniť imunitu, no naše telo dokáže naraz absorbovať len obmedzené množstvo. Denná horná hranica pre dospelého človeka je 2-tisíc miligramov a nadmerné dávky nemajú väčší účinok, len zbytočne zaťažujú organizmus.

2148892394.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Imunita sa buduje dlhodobo

Aj keď existujú mnohé rady a zázračné metódy na posilnenie imunity, pravdou je, že jej budovanie si vyžaduje trpezlivosť a konzistentný zdravý životný štýl. Opatrnosť pri mýtoch a doplnkoch je kľúčová – len vyvážená strava, pravidelný pohyb a dostatočný odpočinok môžu viesť k dlhotrvajúcemu zdraviu.


Súvisiaci článok
Zázvorový zázrak: Surový je lepší ako tabletky, no nie je vhodný pre citlivé žalúdky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť