Piatok 17. 05. 2024 08:10:43 | Meniny má Gizela, Aneta

Kriminálne prípady minulosti: Masaker Vietnamcov. Matta a Hauser zavraždili 6 ľudí

Dvojica bezcitných vrahov pre peniaze poslala na smrť šesť nevinných ľudí, medzi nimi aj tehotnú ženu a takmer ročné dieťa. POZOR! UPOZORŇUJEME, ŽE OBSAH NIE JE VHODNÝ PRE MALOLETÉ OSOBY A CITLIVÉ POVAHY. FOTO: ČTK

D U|6. február 2022|09:21:08

Bývalí kolegovia a spolužiaci, Viliam Hauser a Róbert Matta, často premýšľajú ako by vyriešili svoju zlú finančnú situáciu. Obaja sú totiž nezamestnaní. V jeden moment si spomenú na bývalých kolegov z Istrochemy, Vietnamcov, ktorým sa už dlhšie darí v podnikaní: šijú odevy a majú veľkosklad.

Šialený plán, ako ľahko získať peniaze, je v tej chvíli jasný. Pár dní pred plánovanou akciou si Matta obzerá terén. Do skladov na Starej Vajnorskej ceste v Bratislave sa dostáva pod zámienkou nákupu tovaru. Všíma si detaily a potom s komplicom pripravujú scenár.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Mária Fikáčková – beštia v koži zdravotnej sestričky
Čítajte viac >

Bratislava, 8. apríl 1994. V osudný deň Matta s Hauserom najprv posedávajú v krčme a popíjajú. Keď sa cítia dosť odvážne, presúvajú sa do areálu, kde majú sklady Vietnamci. Vedia, že určite budú mať pri sebe veľkú hotovosť.

Je krátko po ôsmej večer, dvojica prichádza ku vchodu do veľkoskladu. So sebou majú samopal Škorpión a pištoľ ČZ, kaliber 7,65 mm. Maskovaní nie sú.

Zavraždení Vietnamci foto TASR (002).jpeg Zavraždení Vietnamci. FOTO: TASR

Vchádzajú dnu a zrazu stoja zoči voči bývalému kolegovi, ktorého vyzývajú, aby im dal peniaze. Tran Phuong Son teda ide ku stolu. V zlomku sekundy ale Matta spúšťa streľbu zo samopalu. Muž padá k zemi a zomiera. Po hluku sa pokúša z vedľajšej miestnosti utiecť Nguyen Ming Hai, no Matta guľkou do hlavy zasiahne aj jeho. Zomiera.

Na scéne sa objavujú dve ženy, Dao Thi Minh Huong a Nguyen Thi Kim dung. Druhá zo žien čaká bábätko, je v piatom mesiaci. Šialení útočníci sa dožadujú hotovosti a ženy im vysvetľujú, kde peniaze nájdu. Vtom ale začujú z vedľajšej miestnosti detský plač. Hauser tam vchádza a v detskej postieľke vidí osemmesačné dieťa. Podíde k nemu, prevracia ho na bruško a jeho telíčko prikrýva vankúšmi a dekami. Dievčatko sa dusí a zomiera.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Výbuch telefónneho automatu v Žiline
Čítajte viac >

K Mattovi, ktorý stráži ženy, náhle prichádza druhý z bývalých kolegov Tran Xuan Kham, aj on umiera po výstrele do hlavy. Hauser sa vracia s kabelkou s valutami, no jedna zo žien začne kričať. Matta, ktorý ženy stráži, ju umlčí. Tiež guľkou do hlavy. Na žive tak zostáva už iba tehotná Nguyen. No vzápätí sa vrah Matta zbavuje aj poslednej svedkyne, a strelou do hlavy usmrtí aj ju.

V budove veľkoskladu zostáva ležať 6 nehybných tiel, medzi nimi aj tehotná žena. Najmladšia obeť krvavého besnenia má iba osem mesiacov. Telá mŕtvych nachádza až o dva dni opatrovateľka uduseného dievčatka.

Policajti sú bezradní, rozbiehajú vyšetrovanie. Snímajú odtlačky prstov a vylučujú stopy domácich osôb. Jedna stopa, zo zárubne dverí, ale zostáva neznáma a nestotožnená. Práve túto daktyloskopickú stopu neskôr stotožňujú s osobou jedného z páchateľov, pretože ten už má záznam z majetkovej trestnej činnosti iného druhu. Jedného z vrahov už teda poznajú.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Kat z Bystričky vyvraždil svoju rodinu
Čítajte viac >

Medzitým Matta a Hauser, s lupom v rôznych menách, v celkovej hodnote viac ako jeden a pol milióna slovenských korún, spokojne cestujú do Nemecka a plánujú kúpu drahého auta. Balík s valutami si skrývajú u Hauserovej sestry. Vracajú sa na Slovensko a plánujú znova vycestovať. To im však už prekazí polícia a jej spolupráca s Interpolom. Počas spoločnej akcie oboch podozrivých mužov zadržia na hraničnom priechode Petržalka-Berg.

Počas vyšetrovania Matta a Hauser hádzali vinu navzájom jeden na druhého, no napokon sa priznali. Tvrdili, že vraždiť nechceli, iba lúpiť, to im ale nikto neveril, keďže do skladu išli nemaskovaní a ozbrojení.

Šesťnásobná vražda vo vietnamskej komunite stála život troch dospelých mužov vo veku 35, 35 a 34 rokov, dve ženy vo veku 32 a 33 rokov, z ktorých jedna bola tehotná, a osemmesačné dieťa.

Viliam Hauser a Róbert Matta si v máji 1995 vypočuli rozsudok za ohavný čin, ktorý spáchali: obaja dostali doživotie. Ich odvolanie voči rozsudku Najvyšší súd SR zamietol. Svoje tresty si odpykávajú v Leopoldove.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Sériový vrah Rigo mal na svedomí 9 obetí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť