Piatok 26. 07. 2024 15:14:34 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Ružomberok bojuje proti vizuálnemu smogu: Vyzýva k odstráneniu nelegálnych reklám

Mesto Ružomberok prijíma opatrenia proti nelegálnym reklamným stavbám, stanovuje termín do konca júna na ich odstránenie a zdôrazňuje potrebu dodržiavania zákona pre zlepšenie kvality verejných priestorov.

Juliana Krčulová|16. máj 2024|08:45:18

Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Populárny Ján Dobrík z Mestského divadla Žilina rozbieha charitatívnu akciu. Toto sú jeho výtvarné diela
Čítajte viac >

Mesto Ružomberok sa rozhodlo aktívne riešiť problém s nelegálnymi reklamnými stavbami. Vlastníkom týchto stavieb dáva mesto čas do konca júna na ich dobrovoľné odstránenie. Po tomto termíne budú kompetentní postupovať podľa zákona a nelegálne stavby odstránia na náklady vlastníkov. Tento krok je podľa slov hovorcu mesta Ružomberok, Vladimíra Miškovčíka, reakciou na rastúci počet nelegálne umiestnených reklám a súčasťou snahy o zlepšenie vizuálnej kvality verejných priestorov.

Ružomberok stanovil pravidlá pre reklamné stavby

„Uvedené opatrenie sa vzťahuje na všetky reklamné stavby, teda napríklad aj na stavby na pozemkoch mesta, súkromných pozemkoch, bilboardy, megaboardy, reklamy na fasádach, bránach domov či nehnuteľnostiach súkromných spoločností, na zábradliach, na stojanoch v záhrade domu a podobne,“ konkretizoval Miškovčík.

Ružomberská radnica zároveň oznámila, že do 30. júna tohto roka nebude proaktívne vystupovať voči nelegálne umiestneným a prevádzkovaným reklamným stavbám v prípade, ak nepôjde o podnet od tretích osôb. Samospráva tým zároveň vytvára priestor pre jednotlivcov či súkromné spoločnosti, ktoré nelegálne reklamné stavby prevádzkujú, aby sami proaktívne pristúpili k ich odstráneniu.

„Odstraňovanie nelegálne umiestnených reklamných stavieb reaguje na dlhodobý zámer mesta Ružomberka regulovať reklamný smog a nastaviť jasné pravidlá. Dlhodobým cieľom je zvyšovať kvalitu prostredia pre svojich obyvateľov. Kvalita verejných priestorov je jedným z hlavných aspektov vplývajúcich na život všetkých obyvateľov mesta a jeho návštevníkov. Súčasťou verejných priestorov nie sú len chodníky, spevnené plochy, zeleň, mobiliár či herné prvky, ale aj reklama vo svojich rôznych podobách. Práve jej regulácia k tomu môže kvalite verejných priestorov významne pomôcť,“ priblížil hovorca mesta s tým, že ružomberská samospráva nie je proti reklame, no musí byť prevádzkovaná v súlade so zákonom a nesmie špekulatívne obchádzať povinnosti a pravidlá stavebného zákona.


Súvisiaci článok
Modernizácia na sídlisku Vlčince: Vytvorili unikátny priestor pre domácich miláčikov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť