Sobota 27. 07. 2024 00:09:05 | Meniny má Božena

Svetlo v našich životoch zohráva dôležitú úlohu. Pripomíname si výročie prvej úspešnej prevádzky lasera

Medzinárodný deň svetla sa každoročne oslavuje 16. mája. Tento dátum bol zvolený symbolicky, pretože v tento deň si pripomíname výročie prvej úspešnej prevádzky lasera v roku 1960 fyzikom a inžinierom Theodorom Maimanom.

Radka Kostánová|16. máj 2024|19:30:48

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Ich povolanie býva často podceňované. Žilinská nemocnica pripomína výnimočnosť a nevyhnutnosť ošetrovateľov
Čítajte viac >

Svetlo ako dôležitý prvok v živote

Medzinárodný deň svetla vyzýva na posilnenie vedeckej spolupráce a využitie jej potenciálu na podporu mieru a udržateľného rozvoja. O tom, že každý rok pripadne na 16. máj, informovalo UNESCO.

Podľa dostupných informácií Medzinárodný deň svetla oslavuje úlohu svetla vo vede, kultúre a umení, vzdelávaní a udržateľnom rozvoji a v takých rozmanitých oblastiach ako medicína, komunikácia a energetika.

single-star-receiving-light-from-one-standing-star-shallow-depth-field-generative-ai.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

„Oslava umožňuje rôznym sektorom spoločnosti na celom svete zapojiť sa do aktivít, ktoré demonštrujú, ako veda a technológia, umenie a kultúra môžu pomôcť dosiahnuť ciele UNESCO pri budovaní základov mierovej spoločnosti,“ priblížili zástupcovia UNESCO.

Štúdium svetla, ktoré bolo v minulosti vykonávané, viedlo k sľubným alternatívnym zdrojom energie, záchranným lekárskym pokrokom v diagnostických technológiách a liečebných postupoch, internetu s rýchlosťou svetla a mnohým ďalším objavom, ktoré spôsobili revolúciu v spoločnosti a formovali naše chápanie vesmíru.


Súvisiaci článok
Storočná tradícia: Ako Deň matiek spája srdcia po celom svete
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť