Štvrtok 02. 05. 2024 13:33:26 | Meniny má Žigmund

Kriminálne prípady minulosti: Sériový vrah Rigo mal na svedomí 9 obetí

Ondrej Rigo, beštiálny sériový vrah mal na svedomí celkom 9 ľudí. Jeho najmladšia obeť mala 15 rokov, najstaršia 88. POZOR! UPOZORŇUJEME, ŽE OBSAH NIE JE VHODNÝ PRE MALOLETÉ OSOBY A CITLIVÉ POVAHY. FOTO: kriminalistika.eu

D U|30. január 2022|11:18:35

Je neskorý večer, október roku 1990. Na dvore bratislavského domova dôchodcov číha muž. V tme pofajčieva a pozoruje otvorené balkónové dvere na prízemí. Keď v izbe zhasne svetlo, chvíľu ešte čaká, na zem hádže ďalší ohorok cigarety. Lezie na balkón a vchádza do izby. Na posteli spí 88-ročná Terézia. Rigo ju tupým predmetom opakovane udiera do hlavy, z ktorej žene strieka krv. Hneď na to ju udiera päsťou do sánky, tá sa láme a pre istotu starenku ešte škrtí. Keď je jej telo úplne nehybné, prikrýva tvár a sexuálne sa na ňom ukája. Z izby berie pár vecí a uteká preč.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Masaker v Dubovom
Čítajte viac >

Je januárová noc, rok 1991. V izbe na prízemí bratislavskej ubytovne spokojne spí 40-ročná Anna so synom Jurajom. Ten má iba 15 rokov. Matka so synom ležia na posteliach uložených do L, hlavami pri sebe. Do ich apartmánu cez pootvorené kuchynské okno vchádza Rigo. So sebou nesie hranatý kôl. Trikrát ním silno udiera chlapca do hlavy. Ten zomiera. Na hluk sa medzitým budí jeho matka a s vrahom sa snaží bojovať. Po úderoch do hlavy ale zomiera aj ona. Beštia kladie drevený kôl na stolík a mŕtve telo ženy sexuálne zneužíva. Na to berie pár vecí a uteká preč.

O týždeň neskôr, počas januárovej noci sa na pavlač bratislavského domu štverá Rigo. Berie rebrík a cez pootvorené okienko nad vchodovými dverami vchádza do bytu 30-ročnej Jany. V rukách si nesie drevenú násadu z motyky. Spiacu ženu mláti do hlavy, no násada sa láme. Žena berie do rúk odlomenú časť a zo všetkých síl ňou násilníka udiera. Ten s ňou zápasí, v jednom momente odbieha, aby si odomkol vchodové dvere a znova sa vracia a útočí. Zúfalá žena berie do rúk stoličku a hádže ju do násilníka. Ten po chvíli z bytu napokon uteká preč. Jana je karatistka vo výbornej kondícii a svojou vytrvalosťou si zachránila život.

Ubehlo pár týždňov a bezcitný vrah sa chystá opäť zabíjať. Vytláča sieťku na pootvorenom kuchynskom okne prízemného bytu v Bratislave a vchádza dnu. So sebou nesie niekoľkokilový kus betónu. 78-ročnú Helenu ním v izbe viackrát udiera do hlavy. Mŕtve telo sexuálne zneužíva, z bytu berie lup a uteká.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Čierna vdova Irena Čubírková
Čítajte viac >

Leto 1991. Besnenie šialenca nemá konca. V prízemnom byte, podobným spôsobom ako v skorších prípadoch, napáda 21-ročnú Henrietu. Keď si myslí, že je po nej, znásilňuje ju, okráda a uteká preč. Mladú ženu s ťažkými zraneniami hospitalizujú. Po dvoch týždňoch ale v nemocnici zomiera. Vrah je stále na úteku.

Desivý scenár sa opakuje aj o ďalších pár týždňov. Rukou Riga zomiera v bratislavskom pavlačovom dome aj 66-ročná Matilda. Aj ju po ubití na smrť sexuálne zneužíva a z miesta činu uteká.

Bratislavčania sú z udalostí posledných mesiacov zhrození, a v strachu žijú najmä ženy. Policajti zhromažďujú dôkazy. Podozrivo podobné prípady vyšetrujú aj ich kolegovia v Nemecku a v Holandsku. Prichádzajú na šokujúce skutočnosti. Dovtedy 11-krát súdne trestaný Ondrej Rigo na falošný juhoslovanský pas na meno Nedo Ikic, ktorý zohnal vo Viedni, požiadal v roku 1990 v Nemecku o azyl. Zneužil identitu iného muža. Dostal sa do azylového domu, asi 40 kilometrov od Mníchova. Odtiaľ ale často utekal a jeho vychádzky boli, žiaľ, poznačené krvou.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Kat z Bystričky vyvraždil svoju rodinu
Čítajte viac >

Jún 1990. Cez okno vchádza do prízemného bytu v Mníchove. 40-ročnú Helenu bije štvorhrannou železnou tyčou takou silou, že rozbíja aj strop nad jej posteľou. O mesiac neskôr podobným spôsobom znáša zo sveta 29-ročnú Ilke, tiež v mníchovskom prízemnom byte. Po týchto ohavných činoch, koncom septembra, cestuje vrah do Holandska, aby navštívil sestru a švagra. Beštiálny scenár sa znova opakuje v Amsterdame a jeho rukou zomiera aj 56-ročná Marie. Po besnení za hranicami, sa Rigo vracia na Slovensko. Neubehne ani mesiac a na ženy útočí v Bratislave.

Za svoje vyčínanie dostal Ondrej Rigo v roku 1994 doživotný trest. Sériového vraha ako prvého na našom území usvedčili pomocou DNA. Jeho rukou zomrelo deväť ľudí. Posudky psychiatra, psychológa a sexuológa ho vyhodnotili ako psychopatickú osobnosť so subnormnou inteligenciou.

Bol to čudák, citovo chladný a bez empatie. Známky sadizmu však u neho zistené neboli. „Na spustení sériového, násilného a sexuálneho konania sa mohol podľa znalca podieľať i pobyt obžalovaného v cudzine. Prežívanie odcudzenosti, nehostinnosti, majetkovej i sexuálnej frustrácie v cudzom prostredí mohlo zohrať dôležitú úlohu,“ píše sa v rozsudku. Identifikovať vraha pomohla Jana, ktorá sa jeho útoku ako jediná ubránila.

Po 25 rokoch za mrežami, vo veku 63 rokov, Rigo požiadal o podmienečné prepustenie, vzápätí však svoju žiadosť stiahol.


Súvisiaci článok
KRIMINÁLNE PRÍPADY MINULOSTI: Smrť stopárok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť