Štvrtok 16. 05. 2024 23:02:07 | Meniny má Svetozár

Divadlo, námestie pred ním, aj školské triedy zaplnia najlepšie predstavenia. Dotyky a spojenia budú v júni

Termín ďalšieho ročníka obľúbeného festivalu Dotyky a spojenia už je jasný. 20. až 25. júna sa centrum mesta zaplní hercami, aj fanúšikmi, divadlom, hudbou a už tradične jedinečnou atmosférou. FOTO: Braňo Konečný

D U|28. marec 2022|13:57:39

„Napriek tomu, že sa zdá, že v ťaživej dobe, v ktorej sa ruskí vojaci neštítia zbombardovať divadlo plné ľudí, je takáto snaha márna, sme presvedčení o opaku. Aj tento rok chceme na Dotykoch vytvoriť priestor pre dobré divadlo a stretnutie ľudí, s ktorými môžeme zdieľať rovnaké hodnoty,“ uviedli na Facebookovej stránke festivalu jej administrátori.

IMG-8088.JPG

Príprava programu je už v plnom prúde. „Dotyky a spojenia ponúkajú showcase slovenského divadla. Sme výberový festival, čo znamená, dramaturgická rada pozorne sleduje tvorbu divadiel za uplynulý rok (inscenácie, ktoré mali premiéru v časovom rozpätí od apríla 2021 do apríla 2022). Z nich potom vyberá inscenácie, ktoré považuje za inšpiratívne, odvážne a zaujímavé. Priemer nás nezaujíma, hľadáme dobré divadlo,“ hovorí Monika Michnová, programová riaditeľa festivalu Dotyky a spojenia.

IMG-8090.JPG

Ako sme už na festivale Dotyky a spojenia zvyknutí, program je určený divákom všetkých vekových kategórií. „Hlavný program ponúkne dobré a inšpiratívne divadlo predovšetkým pre dospelé publikum; pre deti a teenagerov je určený Program pre mladé publikum; hráme aj počas dňa na námestí - tento program je určený pre celé rodiny a dopĺňajú ho tvorivé dielne pre deti; každý večer hráme zadarmo na námestí pred divadlom - tento program je samozrejme pre všetkých. Chystáme sa hrať aj pre dospievajúcich mladých divákov priamo v školských triedach a v programe Junior budeme po celý týždeň uvádzať inscenácie študentov vysokých umeleckých škôl,“ hovorí programová riaditeľka.

IMG-8091.JPG

Program tohto ročníka je zatiaľ zahalený rúškom tajomstva a zverejnia ho až začiatkom mája. „Každý rok sa snažíme prísť s niečím novým, avšak momentálne nemôžem prezradiť viac. Urobíme všetko pre to, aby bol program kvalitný a čo najpestrejší, aby si v ňom každý divák mohol nájsť to svoje,“ vysvetľuje programová riaditeľka.

IMG-8092.JPG

Festival Dotyky a spojenia založili v roku 2005, odvtedy je najväčšou a najreprezentatívnejšou prehliadkou tvorby divadiel, ktoré pôsobia na Slovensku. Nesúťažný festival predstavuje tvorbu, najmä profesionálnych činoherných divadiel, za uplynulý rok, prehľad o nej a vzájomnú konfrontáciu. Súčasťou festivalu je aj dialóg tvorcov, kritikov a teoretikov.

IMG-8093.JPG


Súvisiaci článok
Keď ich stavali, nepoužili ani jediný klinec. Unikátne drevené kostoly dodnes stoja aj v našom kraji
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť