Piatok 26. 07. 2024 22:16:40 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Polárna žiara bola len začiatok. Nad Slovenskom možno spozorujeme unikátny nočný jav

Ak ste zmeškali príležitosť na zazretie polárnej žiary, ktorá doslova ovládla sociálne siete, tak nemusíte zúfať. Nad Slovenskom sa možno naskytne možnosť na to, aby ste uvideli ďalšie atmosférické predstavenie. Opäť to bude v noci a svoje krásy môžu ukázať oblaky.

Michal Szentivanyi|15. máj 2024|19:15:01

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Z extrému do extrému. Počasie zaradí teplotnú spiatočku a na severe krajiny udrie prízemný mráz
Čítajte viac >

O vzácnom jave takzvaných nočných svietiacich oblakov, nazývaných aj noctilucent clouds, píše portál imeteo.sk. Ich sezóna sa totiž blíži a sú rovnako krásne, ako spomínané polárne žiary.

Nie je oblak ako oblak

Server imeteo.sk však pripomína, že tieto nočné svietiace oblaky s klasickými oblakmi nemajú nič spoločné. Kým bežné oblaky sa nachádzajú vo výške asi do 12 kilometrov, tieto sa nachádzajú asi šesťkrát vyššie. Je to približne 83 kilometrov. Ich výskyt v tejto výške je bežný, no pre ľudské oko sú za normálnych podmienok neviditeľné.

5462.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Letné predstavenie, ktoré skončí v auguste

Jav nočných svietiacich oblakov bude viditeľný tesne po západe slnka alebo pred východom slnka, kedy je slnečné svetlo stále prítomné v horných vrstvách atmosféry. Na povrchu je však už v tom čase tma. „To spôsobuje, že oblaky sa javia, akoby svietili a majú krásny striebristý nádych. Oblaky sú pozorovateľné najmä vo väčších zemepisných šírkach, a to od 50° do 70°, no pomerne často sú však viditeľné aj z nášho územia," vysvetlil portál imeteo.sk. Tieto nočné svietiace oblaky nad Slovenskom môžete pozorovať už od začiatku júna. Zjavovať sa budú po dobu niekoľkých týždňov. Ich sezóna skončí v priebehu augusta.


Súvisiaci článok
VIDEO: Ak vám ušla polárna žiara, nezúfajte. Tento časozberný záber nad Martinom vám vezme dych
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť