Utorok 22. 10. 2024 13:21:43 | Meniny má Sergej

Medzinárodný deň porozumenia koktavosti: S poruchou reči bojoval Mojžiš aj Marilyn Monroe

Koncom mesiaca október si každoročne pripomíname Medzinárodný deň porozumenia koktavosti. Toho roku pripadol na utorok 22. októbra.

Juliana Krčulová|22. október 2024|11:30:05

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Odborníci apelujú na prevenciu pred sexuálne prenosnými ochoreniami. Veľa prípadov je bezpríznakových
Čítajte viac >

Jedno percento svetovej populácie trpí koktavosťou

Medzinárodný deň porozumenia koktavosti sa oslavuje od roku 1998 a je podporovaný Medzinárodnou asociáciou balbutikov a Európskou ligou asociácií balbutikov. Tento deň pripomína problémy ľudí s poruchami komunikácie, na ktoré odkazujú aj organizované konferencie, workshopy a diskusné fóra s odborníkmi, ktoré pomáhajú týmto ľuďom začleniť sa do spoločnosti a podporujú ich sebarealizáciu.

Česká webová stránka Balbutická komunita priblížila definíciu koktavého človeka, ktorému sa hovorí aj zajakavý, prípadne balbutik. „Koktavý človek je taký, ktorý má problém plynulo rozprávať. Postihnutý nemá iné poruchy vo výslovnosti, len sa pri reči zadrháva, často opakuje časť slova, prípadne aj celé slovo,“ upresnila komunita na svojom webe a ďalej doplnila, že pre zajakavých je bežné, že sa vyhýbajú slovám, ktoré vedia, že budú ťažko vyslovovať. Preto sa uchyľujú k nezvyčajným rečovým riešeniam a používajú neočakávané formulácie. Pri vyslovovaní problematických slov často sprevádzajú svoj prejav pohybmi hlavou, rukami alebo skrivením úst.

2149110227.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

„O vzniku poruchy reči existujú nejasné dohady, v niektorých prameňoch sa uvádza i genetický vplyv, pričom samotná porucha sa nemusí prejaviť, ale môže ju spustiť šok či už v detstve, alebo v dospelosti. Iné zdroje zas hovoria o oneskorenosti vývoja jedinca, prípadne o nezosynchronizovanosti medzi počutým prejavom a následným vysloveným,“ priblížila problematiku Tlačová agentúra Slovenskej republiky s tým, že porucha sa najčastejšie prejaví medzi tretím až piatym rokom života dieťaťa. Medzi odborníkmi prevláda všeobecný názor, že ak koktavosť trvá dlhšie ako mesiac, je vhodné ísť s dieťaťom k logopédovi.

Slávni ľudia so zajakavosťou: Od Mojžiša po Marilyn Monroe

Rôzne zdroje uviedli, že zajakavosťou trpeli aj významné osobnosti, ako napríklad biblický Mojžiš, rímsky cisár Claudius, fyzik Isaac Newton, politik Winston Churchill, či hollywoodska ikona Marilyn Monroe a James Earl Jones, ktorého hlas svet pozná ako hlas samotného Dartha Vadera. Niektoré zahraničné zdroje priblížili, že týmto postihnutím trpí jedno percento svetovej populácie.


Súvisiaci článok
Rajecké Teplice zasvietili v chorvátskom Hvare. Neúnavný Tomáš exceloval v známych pretekoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť