Utorok 22. 10. 2024 13:33:06 | Meniny má Sergej

Najstrašidelnejšie halloweenske príbehy: Legendy a mýty spojené s týmto sviatkom

Halloween je časom, keď sa hranice medzi svetom živých a mŕtvych stierajú a príbehy o duchoch a prízrakoch ožívajú. Tento sviatok je plný legiend a mýtov, ktoré nás dokážu poriadne vystrašiť. Poďme sa pozrieť na niektoré z najstrašidelnejších príbehov spojených s Halloweenom.

Juliana Krčulová|21. október 2024|17:00:08

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Odštartujte tú najstrašidelnejšiu diskotéku. Toto je výber tých najlepších halloweensky ladených hitov
Čítajte viac >

Portál Diva na svojom webe informoval o najzaujímavejších, a pritom pre mnohých ľudí, neznámych legendách spojených s Halloweenom.

Krvavá Mary

Jednou z najznámejších legiend je príbeh o Krvavej Mary. Podľa legendy sa Mary objaví v zrkadle, ak jej meno trikrát vyslovíte v tmavej miestnosti osvetlenej len sviečkou. Hovorí sa, že Mary bola žena, ktorá zomrela násilnou smrťou a teraz sa vracia, aby sa pomstila tým, ktorí ju vyvolajú.

Teke Teke

Japonská legenda o Teke Teke je ďalším príkladom strašidelného príbehu. Teke Teke je podľa legiend duch dievčaťa, ktoré nešťastnou náhodou spadlo na koľaje vlakovej trate, pričom jej telo bolo idúcim vlakom rozdelené v páse na polovicu. Podľa legiend sa jej torzo pohybuje po zemi a vydáva zvuk „teke teke“. Ak ju stretnete, rozsekne vás na polovicu rovnako, ako zomrela ona.

45.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Kuchisake-onna

Ďalšia japonská legenda hovorí o Kuchisake-onna, žene s rozrezanými ústami. Podľa príbehu bola Kuchisake-onna znetvorená svojím manželom a teraz sa pýta ľudí, či je krásna. Ak odpoviete áno, zabije vás, ak nie, znetvorí vás rovnako ako seba.

Jack-o’-lantern

Legenda o Jack-o’-lantern pochádza z Írska. Jack bol prefíkaný muž, ktorý oklamal diabla, ale po smrti nebol prijatý ani do neba, ani do pekla. Bol odsúdený blúdiť po zemi s vyrezávanou repou, v ktorej mal uhlík, aby si svietil na cestu. Táto legenda sa neskôr transformovala do podoby vyrezávaných tekvíc, ktoré dnes poznáme ako jack-o’-lanterny.

120.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Čierna mačka

Čierne mačky sú často spájané s čarodejnicami a nešťastím. V stredoveku sa verilo, že čarodejnice sa môžu premeniť na čierne mačky, aby sa vyhli prenasledovaniu. Preto sa čierne mačky stali symbolom Halloweenu a sú považované za nositeľky zlých znamení.

Halloween je plný príbehov a legiend, ktoré nás dokážu vystrašiť a zároveň fascinovať. Či už veríte na duchov alebo nie, tieto príbehy pridávajú sviatku tajomnú a strašidelnú atmosféru, ktorá nás láka každý rok.


Súvisiaci článok
Od Beetlejuice po Frankenweenie: Jesenné večery s najlepšími strašidelnými filmami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť