Utorok 22. 10. 2024 13:31:37 | Meniny má Sergej

Dejiny textilnej výroby v Žiline približuje nová výstava. Pozrieť si ju môžete v Budatínskom hrade

V Žiline pôsobilo niekoľko známych odevných podnikov. Históriu a dejiny textilnej výroby si preto budete môcť pozrieť v Budatínskom hrade. Zistíte na nej, aké odevné podniky boli v Žiline, no aj zaujímavosti z tejto oblasti priemyslu.

Radka Kostánová|21. október 2024|09:00:09

Zdroj: pmza.sk

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Čaká vás filmový festival aj Let's Dance tour
Čítajte viac >

V podkroví Budatínskeho hradu sídli od septembra nová výstava. Dejiny textilnej výroby v Žiline a jej okolí si budete môcť pozrieť do nedele 31. augusta 2025. Magdaléna Lacková, hovorkyňa Považského múzea, informovala o výstave prostredníctvom tlačovej správy.

„Súkenná továreň, dnes známa ako Slovena, priniesla v roku 1891 do Žiliny nový, v tej dobe najmodernejší spôsob spracovania vlny v celom Uhorsku. Jej tovar si našiel odberateľov nielen doma, ale aj v zahraničí. V období Rakúsko-Uhorska napríklad dodávala poťahové látky do vagónov prvej triedy Uhorskej kráľovskej štátnej železnice,“ doplnila historička a kurátorka výstavy Zuzana Kudzbelová.

vystava budatin.jpg Zdroj: pmza.sk

V Žiline pôsobilo veľa odevných podnikov

Vedeli ste, že v Žiline pôsobilo aj niekoľko zaujímavých odevných podnikov? Podľa informácií z Považského múzea takou spoločnosťou bola aj Prvá slovenská továreň odevov Rolný, založená v roku 1939 moravským priemyselníkom Arnoštom Rolným. Ten nechal v Žiline postaviť aj Závodnú školu práce – prvú učňovskú školu svojho druhu na Slovensku, kde vychovával svojich budúcich zamestnancov. Ako priblížila Lacková, tento podnik neskôr premiestnil do Púchova a b roku 1946 bol znárodnený. V roku 1949 sformoval samostatný podnik Makyta, odevné závody v Púchove, ktorý spustil pobočnú prevádzku aj v Žiline.

Ďalším významným odevným podnikom bol Modex, ktorý vznikol v roku 1950 znárodnením krajčírskych živnostníkov zo Žiliny a jej okolí. Modex sa snažil uspokojiť dopyt po nekonfekčnom oblečení.

WEB-IG-736x736.jpg Zdroj: pmza.sk

„Zo zbierkového fondu Považského múzea návštevník môže obdivovať cechové knihy žilinských súkenníkov z 18. storočia, sériu fotografií z výstavby súkennej továrne z 19. storočia alebo detské oblečenie značky Vkus zo 60. rokov 20. storočia. Z dielne Modexu sú vystavené napríklad dámske šaty zo zbierok Slovenského múzea dizajnu a Múzea Janka Kráľa, alebo podniková kronika zapožičaná spoločnosťou Teraz a. s.. Medzi zaujímavé predmety určite patria aj pohľadnice zobrazujúce pobočku súkennej továrne v Čadci zo začiatku 20. storočia, ktoré zapožičal zberateľ Anton Laš. Vystavené exponáty na výstave dopĺňajú zaujímavé videozáznamy z archívu Slovenského filmového ústavu," dodala Lacková.


Súvisiaci článok
Úrady apelujú na neskúsených hubárov. Tomuto kúsku sa zoširoka vyhnite, otrávili sa už desiatky ľudí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť