Piatok 18. 10. 2024 07:48:28 | Meniny má Lukáš

Úrady apelujú na neskúsených hubárov. Tomuto kúsku sa zoširoka vyhnite, otrávili sa už desiatky ľudí

Ak nechodíte pravidelne do prírody na hríby, tak iste viete, že na vás číha riziko zberu húb, ktoré vyčnievajú z jedálnička a kategórie tých jedlých. Sú však aj takí, ktorí o tomto riziku netušia, a preto im hrozí veľké riziko otravy. Tá je na Slovensku už len od septembra tak rozšírená, že sa ozvali aj kompetentné úrady. Ide o jeden špecifický druh, ktorý „sviatočným hubárom" učaroval.

Michal Szentivanyi|15. október 2024|08:00:36

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a nahuby.sk

Súvisiaci článok
Hubári, tento oznam je pre vás. Pri parkovaní sa riaďte dopravnými predpismi
Čítajte viac >

Na možné riziká upozornila Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Tá zareagovala na alarmujúci stav, ktorý eviduje Národné toxikologické informačné centrum. Úrad od začiatku jesenných mesiacov eviduje už desiatky otrávených ľudí. Dôvod býva stále ten istý.

Aké sú prejavy?

Len počas minulého týždňa mali na stole množstvo prípadov otráv prudko jedovatou hubou hodvábnicou veľkou. „Príznaky otravy sú vracanie, hnačky a bolesť v oblasti nadbruška," uviedla vedúca centra Silvia Plačková pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky. Problematický bol už september, kedy centrum evidovalo minimálne 55 otráv hubami. Plačková okrem iného varovala aj pred jedovatou muchotrávkou zelenou. V prípade otravy je správne vyhľadať lekára.

daniel_dodoxyz_582825_1600x1066.jpg Hodvábnica veľká. Zdroj: nahuby.sk

Odborníci prízvukovali, že spoločným znakom smrteľne jedovatých muchotrávok je blanitá voľná pošva, prsteň na hlúbiku a čisto biele lupene. „Pokiaľ huby nepoznáte, zbierajte len huby hríbovité, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky. Napríklad dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby. Hríbovité huby nie sú smrteľne jedovaté,“ doplnilo pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky Národné toxikologické informačné centrum.

Pri neliečenej otrave alebo neskoro začatej liečbe nastáva smrť. Obzvlášť citliví môžu byť starí ľudia a deti. Prvé príznaky sa dostavia po 6, 12 alebo aj 24 hodinách.


Súvisiaci článok
Tatranská výzva s cieľom pomôcť nemocnici: Marcel Mikovčák plánuje prejsť 12 chát za 24 hodín
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť