Utorok 22. 10. 2024 11:25:00 | Meniny má Sergej

Lesopark Chrasť dostane na jeseň nové dreviny: Zapojte sa do akcie „Vysaď si svoj strom“

Žilinská samospráva oznámila, že túto jeseň pribudnú v Lesoparku Chrasť nové stromčeky, ako sú buky, jedle, borovice a bresty, ktoré nahradia vyschnuté smreky. Radnica taktiež plánuje pokračovať v ďalšej výsadbe na jar 2025. Verejnosť sa však už v najbližších dňoch môže zapojiť do výsadby počas akcie „Vysaď si svoj strom v lesoparku“, ktorá sa uskutoční v sobotu 26. októbra.

Juliana Krčulová|20. október 2024|18:00:11

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Ďalší zásah do organizácie cestnej dopravy v meste. Radnica informuje o plánovanej uzávierke známych ulíc
Čítajte viac >

V Lesoparku Chrast' vysadia 4 500 nových stromčekov

Žilinská samospráva avizovala, že počas tohtoročnej jesene pribudnú v Lesoparku Chrasť nové stromčeky, najmä buky, jedle, borovice a bresty. Tie by podľa slov kompetentných z radnice mali nahradiť vyschnuté smreky, ktoré musela žilinská samospráva odstrániť v aktuálnom a minulom roku.

„Výsadbou rôznych druhov drevín podporuje mesto Žilina boj proti klimatickým zmenám. Radnica plánuje vysadiť aj smreky obyčajné, avšak v takom počte, aby bol založený zmiešaný les. Ten je odolnejší proti škodcom aj klimatickým zmenám. Zdravotný stav a vitalitu stromčekov v Lesoparku Chrasť pravidelne kontroluje odborný lesný hospodár. Okrem výsadby nových stromčekov vykonáva mesto Žilina v Lesoparku Chrasť odborné zásahy, ktoré podporujú prirodzené zmladenie, najmä jaseňov a javorov. Stromčeky sú vďaka tomu odolnejšie a lepšie prispôsobené okoliu, čo má význam aj z ekonomického hľadiska,“ priblížilo mesto vo svojom pravidelnom periodiku Aktuality z radnice s tým, že v ďalšej výsadbe bude pokračovať na jar 2025.

Snímka.JPG Zdroj: zilina.sk

Do výsadby sa môže zapojiť aj široká verejnosť. Samospráva ohlásila, že v sobotu 26. októbra sa uskutoční akcia „Vysaď si svoj strom v lesoparku“, kde si záujemcovia môžu zadarmo zasadiť stromček, ktorý im poskytnú pracovníci mesta.

„Odporúča sa priniesť si vlastné náradie (motyku, rýľ). Po stretnutí na parkovisku a začiatku akcie bude nasledovať presun do vybraného lesného porastu, kde budeme vysádzať stromčeky v spolupráci s odborným lesným hospodárom,“ doplnila radnica.


Súvisiaci článok
Posledná šanca užiť si jesenné bludisko v kukurici: Otvorené je aj počas víkendov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť