Utorok 22. 10. 2024 13:45:32 | Meniny má Sergej

Tip na výlet: Skalná päsť pri Liskovej

Neďaleko Ružomberka sa nachádza malebná obec Lisková. Len niekoľko metrov nad ňou sa týči prírodný úkaz, ktorý dodnes priťahuje turistov. Jeho tvar je najväčším lákadlom. Pripomína totiž veľkú päsť.

Michal Szentivanyi|21. október 2024|15:00:15

Zdroj: vypadni.sk

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Hrdoš a Hrdošova skala
Čítajte viac >

O tomto úkaze informoval portál vypadni.sk. Prichádza čas jesenných výletov, ktoré môžete praktizovať aj v tomto regióne Dolného Liptova. Ten má prevažne hornatý charakter. Významným je aj vrch Mních pri Ružomberku, ktorý tvoria vápence a dolomity. Neďaleko tohto monumentu sa na jeho úpätí nachádza ešte ďalší unikát - Skalná päsť. Pamiatka sa nachádza približne 40 metrov nad cestou z obce Lisková.

2.jpg Zdroj: vypadni.sk

Získala si aj iný názov

Skalnú päsť označujú aj ako Jánošíkovu päsť. Podľa portálu vypadni.sk ide o 6 metrov vysoký skalný útvar, ktorý svojmu menu nie je nič dlžný. „Podľa miestnej povesti táto skala označuje miesto, na ktorom sa kedysi Jánošík so svojou družinou podujal ozbíjať ukrutného, biedny ľud utláčajúceho grófa Révaya," vysvetlil portál vypadni.sk.

5.jpg Zdroj: vypadni.sk

Päsť, ktorá symbolizovala nadpozemskú moc

Keď ale došlo k tomuto dramatickému stretu, Révayova družina na neozbrojených zbojníkov vytasila naostrené šable. „S hôrnymi mužmi to už vyzeralo zle-nedobre, keď tu zrazu vybehol z ich stredu sám Jánošík a holými rukami zmastil hajdúchov i spupného grófa. Aby sa na tento odvážny skutok hodný „kráľa zbojníkov“ nezabudlo, otesala Jánošíkova družina neďalekú skalu do tvaru mohutnej zovretej päste," popísal web vypadni.sk túto legendu.

6.jpg Zdroj: vypadni.sk

Toto jedinečné územie je tiež chránené a vyhlásené za prírodnú pamiatku. Vedie tadiaľ asfaltová cesta a označená cyklotrasa.


Súvisiaci článok
Tip na výlet: Kostol svätých Kozmu a Damiána v Abramovej
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť