Utorok 22. 10. 2024 11:28:13 | Meniny má Sergej

Odborníci apelujú na prevenciu pred sexuálne prenosnými ochoreniami. Veľa prípadov je bezpríznakových

Veľa prípadov sexuálne prenosných infekcií má bezpríznakový priebeh.

TASR|20. október 2024|19:30:25

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Nárok na rodičovský dôchodok nebude mať viac ako pol milióna seniorov
Čítajte viac >

Poukázali na to odborníci z bratislavského regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Apelovali preto na prevenciu. Riziko nákazy možno podľa nich znížiť napríklad používaním kondómov či očkovaním.

„Denne sa celosvetovo infikuje sexuálne a krvou prenosnými infekciami viac ako jeden milión ľudí, pričom u väčšiny z týchto prípadov sa nevyskytujú žiadne typické klinické príznaky infekcií. Odhaduje sa, že v roku 2020 vzniklo celosvetovo približne 374 miliónov nových prípadov štyroch najrozšírenejších sexuálne a krvou prenosných infekcií, ktorými sú chlamýdiové infekcie, gonokokové infekcie, syfilis a trichomoniáza," uviedli na sociálnej sieti.

hands-unrecognizable-female-doctor-writing-form-typing-laptop-keyboard_1098-20374.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Odborníci preto okrem iného odporučili používanie kondómov. „Znižuje riziko prenosu infekcie o 80 až 95 percent," podotkli. V rámci prevencie apelovali aj na elimináciu počtu sexuálnych partnerov či očkovanie, ktoré je dostupné proti ľudskému papilomavírusu (HPV) a vírusovej hepatitíde typu B a A. Poukázali i na dôležitosť pravidelného testovania. Odporúča sa po každom rizikovom styku, v prípade výskytu klinických príznakov alebo pri zmene sexuálneho partnera," dodali.


Súvisiaci článok
Platenie faktúr a ohrozenie podvodníkmi. Internetom sa šíri ďalšia hrozba, zameraná je na paušály
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť