Utorok 22. 10. 2024 13:35:26 | Meniny má Sergej

Platenie faktúr a ohrozenie podvodníkmi. Internetom sa šíri ďalšia hrozba, zameraná je na paušály

Paušály a faktúry za ne je niečo, čo už bežný občan vybaví elektronickou formou. Pravidelné platby za prednastavené programy, či služby sa môžu zmeniť na hrôzu. Pre neskúsených predstavujú finančnú pascu a ak nespozorniete, hrozí vám strata osobných údajov, možno aj peňazí.

Michal Szentivanyi|20. október 2024|09:00:11

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Podvod, ktorý útočí na rodičovské city: Polícia upozornila, aby sa rodičia nedali nachytať
Čítajte viac >

Na najnovší trik podvodníkov upozornil portál zive.sk. Špekulanti sa podľa tohto scenára vydávajú za slovenského telekomunikačného giganta - Orange Slovensko.

Príjemná správa s nešťastným koncom

Ide totiž o to, že Slováci si v minulých dňoch mohli v e-mailovej schránke nájsť podozrivú, no naoko príjemnú správu o tom, že im bola omylom dvakrát fakturovaná suma za mobilné služby. „Údajnú duplicitnú platbu si môžete vyžiadať späť, musíte však kliknúť na priložený odkaz vedúci na falošnú stránku," upozornil portál zive.sk.

Tento podvodný mail môže vyzerať takto a dokonca je aj marketingovo farebne zladený so spomínaným operátorom:

l4RktkpTURBXy84YTU4ZmY3NDA1YTlkMjQ4N2U1NWJkMDg3YjFkZThlNi5wbmeRlQLNB9AAwsM.jpg Zdroj: zive.sk/Tip čitateľa

Podvodné maily môžu v budúcnosti meniť svoju podobu

„Budete požiadaní o vyplnenie formulára na vrátenie peňazí na našej webovej stránke. Výška vrátenej faktúry je 22 eur, píše sa vo falošnom maile. Dá sa však predpokladať, že variácia tejto sumy sa bude od užívateľa k užívateľovi meniť. Tiež sa počíta s tým, že podvodníci budú tieto e-maily farebne odlišovať v rámci ostatných operátorov, ktorí pôsobia na slovenskom trhu.

V tomto konkrétnom prípade sa vždy treba pozrieť na to, z akej e-mailovej adresy vám táto správa prišla. To je zvyčajne bod, kde sa podvodníci už nemajú kde hýbať a často sa prezradia neoriginálnou adresou.

Mail vás pochopiteľne presunie na stránku, ktorá si bude žiadať vaše údaje z platobnej karty. Tie v žiadnom prípade nevypĺňajte. „Hrozí riziko odcudzenia finančných prostriedkov z bankového účtu. Zlodeji sa totiž snažia získané údaje zneužiť," pripomenul portál zive.sk.


Súvisiaci článok
Mestskí policajti v Žiline majú plné ruky práce: Odhalili krádež, podvod a zadržali aj hľadaného muža
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť