Utorok 22. 10. 2024 13:39:07 | Meniny má Sergej

Rajecké Teplice zasvietili v chorvátskom Hvare. Neúnavný Tomáš exceloval v známych pretekoch

Tomáš Pažický je obrovský vytrvalostný talent z Rajeckých Teplíc. Jeho silová kapacita a výkon sa podpísali na tom, že ho uznávajú aj v zahraničí. Dôkazom sú jeho pódiové umiestnenia vo veľmi náročných pretekoch Spartan Race. Ide o medzinárodnú súťaž, ktorá sa tentokrát konala na chorvátskom ostrove Hvar. Tomáš tam úplne zažiaril a tento zážitok popísal aj v rozhovore pre našu redakciu.

Michal Szentivanyi|19. október 2024|15:00:03

Zdroj: Koláž Žilina SP21/archív Tomáša Pažického

Súvisiaci článok
Mladík z Čičmian robí osvetu freestyle futbalu. Talentovaný Jakub Gáplovský prehovoril o žonglovaní s loptou
Čítajte viac >

Skúste nám prezradiť, na akom zahraničnom podujatí ste sa zúčastnili?

„Zúčastnil som sa pretekov Spartan Race série, ktoré sa usporadúvajú po celom svete a tentokrát zavítali do Chorvátska, na ostrov Hvar."

Čo všetko obnáša zapojiť sa do pretekov Spartan race? Musí na to byť človek vopred vytrénovaný a pripravený?

„Aby sa človek mohol zapojiť alebo zúčastniť sa pretekov Spartan Race, musí byť pripravený po viacerých stránkach, ktorými sú beh a zdolávanie prekážok. Pri behu musí byť pretekár pripravený. Ide o rýchle pasáže po rovinách, strmé prudké stúpania a v poslednom rade náročné zbehy po nerovnostiach. Druhý faktor, ktorý musí pretekár Spartan Race ovládať, je silová zložka, pričom musí byť pripravený na rôzne rúčkovania, prenášanie ťažkých predmetov, preskakovanie vysokých stien, plávanie a v neposlednom rade prekážky, ktoré musí mať nacvičené. Tu ide o disciplíny ako hod oštepom alebo rovnováha, ktorá má dva typy. Buď je to napnutý pás o dĺžke 5 metrov alebo drevená doska široká 4 centimetre s dĺžkou 5 metrov."

2222.jpg Zdroj: Koláž Žilina SP21/archív Tomáša Pažického

V koľkých disciplínach ste sa zúčastnili a s akými výsledkami?

„V rámci trifecta víkendu, čo zahŕňa šprint, super a beast, som sa zúčastnil ten najťažšej a zároveň najdlhšej disciplíny, ktorou je beast a išlo o 24 kilometrov a vyše 30 prekážok. Preteky som absolvoval s pozitívnym výsledkom. Umiestnil som sa na 2. mieste, čo sa týka mojej vekovej kategórie 25 až 29 rokov, z čoho som veľmi šťastný. Je to aj jeden z mojich najlepších výsledkov v rámci pretekov v zahraničí."

Bol toto váš prvý ročník, na ktorom ste sa zúčastnili? Zapojíte sa aj nabudúce?

„Pravidelne sa zúčastňujem Spartan Race pretekov, či už je to na Slovensku alebo mimo neho. Napríklad v Maďarsku a v Česku. Akonáhle budem vedieť dátumy pretekov na novú sezónu, ktoré organizácia Spartan Race vždy oznámi v zime, tak si vyčlením preteky, ktorých sa zúčastním."

3333.jpg Zdroj: Koláž Žilina SP21/archív Tomáša Pažického

Ako ste sa o tomto podujatí dozvedeli? Bolo tam aj viacero Slovákov?

„O tomto podujatí som vedel už dlhšie, keďže v rámci trifecta víkendu pretekov sa tam konali aj majstrovstvá sveta v kategórii šprint na 100 metrov, kde sa zišli pretekári z celého sveta. V rámci Slovenska sa tam stretlo viacero profi aj hobby pretekárov. Určite by som spomenul Petra Cenigu, ktorý sa umiestnil v kategórii Elite na krásnom 5. mieste na pretekoch šprintu. Následne by som vyzdvihol, čo sa týka pretekov beast, mená ako Adam Chren a Peter Vrabel, ktorí sa vo svojich kategóriách umiestnili takisto na pódiových umiestneniach," povedal pre redakciu Žilina SP21 pretekár Tomáš Pažický z Rajeckých Teplíc.


Súvisiaci článok
Športovci vo Vrútkach jasajú. Mesto získalo pre svoje ihrisko FIFA certifikát, primátor prezradil viac
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť