Piatok 18. 10. 2024 07:03:21 | Meniny má Lukáš

Mladík z Čičmian robí osvetu freestyle futbalu. Talentovaný Jakub Gáplovský prehovoril o žonglovaní s loptou

Vedeli ste o tom, že obyčajný futbal sa dá poňať aj ako umenie? Jediný človek s loptou dokáže vytvoriť kúsky, na ktoré by si každý netrúfol, no na to, aby to dokázal, musí mať určité predpoklady a talent. Takým človekom je aj obyvateľ Čičmian Jakub Gáplovský, ktorý s nohami predvádza hotové zázraky.

Michal Szentivanyi|16. október 2024|08:00:03

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Archív Jakuba Gáplovského a Facebook/European Team Cup

Súvisiaci článok
Športovci vo Vrútkach jasajú. Mesto získalo pre svoje ihrisko FIFA certifikát, primátor prezradil viac
Čítajte viac >

Gáplovský sa už dlhodobo venuje tomuto športovému umeniu a zo spomínaných Čičmian pravidelne cestuje po celej krajine, aby sa s týmto talentom ukázal aj v iných kútoch Slovenska.

Skúste nám popísať, čomu sa presne venujete?

„Venujem sa freestyle futbalu, čo je vlastne žonglovanie s futbalovou loptu, je to doslova voľný štýl klasického futbalu, pri ktorom sa predvádzajú rôzne triky a zručnosti s loptou."

img_3_1723963055572.webp Zdroj: Archív Jakuba Gáplovského

V čom spočíva freestyle football a v čom je odlišný od tradičného futbalu?

„Freestyle futbal je, dá sa povedať, všetko to, čo sa „nezmestí" do klasického futbalu, čiže od klasického žonglovania až po náročné triky. Na freestyle človeku stačí lopta, to je aj medzinárodné heslo freestyle futbalu: „all you need is a ball". A práve v tom sa líši od klasického futbalu, kde treba 11 hráčov v každom mužstve a hrá sa na góly. Tu si zvyčajne človek vystačí sám, respektíve na súťažiach ako je battle je to jeden na jedného a súťaží sa o to, kto predvedie ťažšie triky a lepšiu zostavu trikov."

Ako tento šport vnímajú v zahraničí?

„V zahraničí je tento šport omnoho populárnejší a rozvinutejší ako u nás, hlavne vo futbalových krajinách, akými sú Anglicko, Francúzsko, Španielsko, či krajiny Južnej Ameriky. Ale freestyle futbal má zastúpenie vo väčšine krajín sveta, takže je vnímaný určite pozitívne."

thumbnail_DSC01295.jpg Zdroj: Archív Jakuba Gáplovského

Zúčastnili ste sa na nejakých súťažiach, kde ste freestyle football prezentovali verejnosti?

„Áno, zúčastnil som sa viacerých súťaží, či už na Slovensku alebo napríklad v Českej republike. Okrem aktívneho súťaženia sa venujem aj prezentácii freestyle futbalu verejnosti prostredníctvom vystúpení na rôznych športových či kultúrnych akciách, futbalových kempoch a podobne. Či už na súťažiach alebo vystúpeniach si človek najlepšie otestuje to, ako vie ovládať loptu „pod tlakom" a v daný moment. Čo sa týka iných súťaží, som vicemajster Slovenska a dvakrát som skončil tretí a v roku 2018 som vyhral Moravský pohár v kategórii rookies."

Viete prezradiť, kde má geografické korene freestyle football? V ktorej krajine sa zrodil?

„Počiatky Freestylu siahajú k futbalistom ako Maradonna, Ronaldinho či Cristiano Ronaldo. Keďže mali výbornú techniku a prácu s loptou, práve od nich mohli vidieť ľudia prvé, neobyčajné triky s futbalovou loptou. Vďaka ich popularite, ktorá mala veľký dosah, sa začali učiť tieto triky všetci, ktorých to nadchlo a postupne sa z týchto trikov stala samostatná disciplína. Prví, čisto freestyleri, boli hlavne z Južnej Ameriky ale aj z Francúzska, Holandska a pododbne. Takže mohli by sme povedať, že sa freestyle futbal zrodil v krajinách, kde bol veľmi obľúbený klasický futbal a technika s loptou."

thumbnail__VIL03473.jpg Zdroj: Archív Jakuba Gáplovského

Aké priaznivé účinky na telo má pravidelné precvičovanie tejto disciplíny? Zlepší si človek rovnováhu, koordináciu pohybov, či precvičí svaly?

„Áno, pri Freestyle si človek určite zlepší rovnováhu, koordináciu celého tela a zlepší sa mu cit najmä v nohách. Myslím si, že Freestyle je prospešný aj pri klasickom futbale, pretože zlepšený cit s loptou sa dá preniesť priamo do hry ako je dribling a podobne. Je to komplexný šport a človek pri ňom neprecvičí len telo ale aj myseľ, čo sa týka sústredenia a trpezlivosti," uzavrel pre redakciu Žilina SP21 freestyle futbalista, Jakub Gáplovský.


Súvisiaci článok
Mladík z Liptova ašpiruje na nový rekord. Bryndzové halušky na vrchole Kilimandžára sa stali realitou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť