Sobota 05. 10. 2024 12:26:53 | Meniny má Viera

Športovci vo Vrútkach jasajú. Mesto získalo pre svoje ihrisko FIFA certifikát, primátor prezradil viac

Mesto Vrútky usúdilo, že futbalový štadión Adolfa Scherera je už vo veľmi nevyhovujúcom stave. Posledné práce však priniesli svoje ovocie, ktoré ocenila aj medzinárodná futbalová organizácia. Tento futbalový stánok sa totiž môže pochváliť tým, čo na Slovensku spĺňa len 11 ďalších ihrísk s umelým trávnikom - certifikát FIFA Quality. Viac o tom, ako prebiehali práce a koľko finančných prostriedkov stáli, už prezradil primátor mesta Vrútky Branislav Zacharides.

Michal Szentivanyi|5. október 2024|08:00:06

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Vrútky - oficiálna stránka mesta

Súvisiaci článok
Ďalšia významná železničná stanica sa dočká rekonštrukcie. Predbežné náklady dosahujú 1,5 milióna eur
Čítajte viac >

Kedy začali práce na tomto futbalovom ihrisku?

„Rekonštrukcia ihriska sa začala v auguste 2023. Práce pozostávali z výmeny umelého trávnika za nový, čomu predchádzala tiež úprava podkladových vrstiev, modernizácie osvetlenia trávnika a stavebných úprav tunela, ktorý prepája tribúnu a trávnik."

461972672_932536608898894_6936439884236994426_n.jpg Zdroj: Facebook/Vrútky - oficiálna stránka mesta

Aké náležitosti musí ihrisko spĺňať, aby získalo certifikát FIFA?

„Na získanie certifikátu FIFA sú prísne podmienky, ktoré určuje špeciálny manuál FIFA. Kontrolu spĺňania týchto podmienok realizuje jedno z certifikovaných skúšobných laboratórií. Náš trávnik kontrolovalo laboratórium zo Škótska. Merania špeciálnymi prístrojmi na rôznych miestach trávnika prebiehali takmer celý deň, následne sme týždne čakali na výsledky laboratórnych skúšok."

461994915_932536648898890_6466717337086852071_n.jpg Zdroj: Facebook/Vrútky - oficiálna stránka mesta

Aké výhody má teraz toto „FIFA" ihrisko oproti ostatným slovenským ihriskám bez certifikátu? Môžeme tu očakávať nejaké prestížne, možno aj medzinárodné stretnutia?

„Ambíciou Mesta Vrútky a nášho futbalového klubu bolo primárne odstrániť problém so stavom predchádzajúceho umelého trávnika. Okrem rozpočtových zdrojov sme využili dva externé dotačné zdroje. Jedným z nich bola grantová schéma UEFA s názvom HatTrick, ktorá predpokladá, že trávniky, ktoré prejdú rekonštrukciou s ich podporou spĺňajú prísne medzinárodné parametre. O jej využití na Slovensku rozhoduje Slovenský futbalový zväz. Barcelonu na Vrútkach asi vítať nebudeme, ale v prípade záujmu Slovenského futbalového zväzu o realizáciu medzinárodných mládežníckych turnajov, reprezentačných sústredení a ich aktivít obdobného charakteru, sme im k dispozícii."

Ako dlho trvalo, kým sa ihrisko vybuduje do stavu, aby certifikát získalo?

„Výmena trávnika je záležitosťou niekoľkých týždňov až mesiacov, podľa počasia. Nastavenie parametrov na požiadavky certifikátu, samozrejme, ešte môže tento čas predĺžiť."

thumbnail_20240911_130235.jpg Zdroj: Facebook/Vrútky - oficiálna stránka mesta

Koľko stálo mesto Vrútky vytvorenie tohto ihriska a akými sumami sa na ňom podieľali Slovenský futbalový zväz a Fond na podporu športu?

„Grant Slovenského futbalového zväzu predstavoval 100-tisíc eur a použiť sa mohol výlučne na výmenu trávnika. Dotácia Fondu na podporu športu bola štedrejšia. Tvorila takmer 164-tisíc eur. Zvyšok do celkovej výšky necelých 400-tisíc eur vrátane spomenutých grantov financovalo Mesto Vrútky. Do toho nepočítam množstvo brigádnických hodín, ktoré si na tribúne odpracovali členovia klubu, rodičia aj zástupcovia samosprávy. Síce nijako ku certifikácii neboli potrebné, ale zaslúžili sa o to, že aj tribúnu máme v lepšom stave, než tomu bolo pred rekonštrukciou," spresnil primátor mesta Vrútky, Branislav Zacharides.

thumbnail_20240911_125911.jpg Zdroj: Facebook/Vrútky - oficiálna stránka mesta


Súvisiaci článok
Vrútky vzdali hold svojim najlepším: Primátor ocenil dvanásť významných osobností
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť