Utorok 22. 10. 2024 09:35:27 | Meniny má Sergej

Prvé mrazy sú tu a možno útočia aj na vaše auto. Pri tankovaní tohto typu pohonných látok si dajte pozor

Ak vlastníte auto, ktoré využíva dieselový pohon, vedzte, že s pribúdajúcimi mrazivými nocami sa váš tátoš vystavuje značnému riziku. Pri prechode na zimné obdobie by ste preto nemali vynechať včasnú výmenu kľúčových tekutín v aute.

Michal Szentivanyi|20. október 2024|11:01:40

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Vývoz zeminy komplikuje stavbu martinskej nemocnice. Miestni sa obávajú dopravného kolapsu
Čítajte viac >

Téme hrozby mrazov v kontexte tankovania nafty sa venoval portál autoviny.sk. Reč je totiž o sezónnom palive, ktoré je určite potrebné vymeniť. Spozornieť by mali hlavne tí, ktorí nejazdia príliš často. Ak máte v aute ešte staré, letné palivo, je mimoriadne obozretné a dôležité venovať sa jeho obmene.

248.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Dieselové autá môžu mať problém

„Letná nafta jednoducho v mrazoch nefunguje, preto čerpacie stanice prechádzajú v zime na zimnú naftu,“ povedala pre portál autoviny.sk Markéta Jakoubková, odborníčka na kvalitu palív Shell. Háčik je totiž v tom, že dieselové palivo je citlivé na chlad. Je to aj pre značný obsah parafínov, ktoré môžu v mraze kryštalizovať a upchať filter.

Značnú pozornosť treba venovať aj tekutine AdBlue. Táto kvapalina, ktorá je nevyhnutná pre moderné dieselové motory, zamŕza už pri teplote približne mínus 11 stupňov Celzia. Ak je nádrž na túto kvapalinu na okrajovom mieste v aute, môže sa rýchlo ochladiť a spôsobiť poruchu.

Prečo vymieňať palivo za zimné?

Mnohí sa budú iste pýtať, prečo je potrebné palivo vymieňať za takzavnú „zimnú naftu". Nuž, tá je obohatená o špeciálne aditíva. Tie bránia tvorbe parafínových kryštálov, a tým zlepšujú filtrovateľnosť paliva. „Nafta musí mať filtrovateľnosť aspoň do mínus 20 stupňov Celzia, čo je stanovené normami, a na čerpacích staniciach je povinné prechádzať na zimnú verziu nafty od soboty 16. novembra 2024 do piatka 28. februára 2025," doplnil portál autoviny.sk.

2150697549.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Rôzne pohony si vyžadujú odlišný prístup

Portál autoviny.sk preto pripravil aj prehľad, ako by mali postupovať pravidelní, občasní vodiči a vodiči hybridov a plug-in hybridov.

„Ak ako pravidený vodič tankujete často, niekoľkokrát mesačne, nemusíte sa sezónnymi zmenami paliva príliš trápiť. Na čerpacích staniciach sa palivo prispôsobuje ročnému obdobiu automaticky. Ak ako občasní vodiči tankujete len raz za mesiac alebo menej, mali by ste si dať pozor na sezónne obmeny palív a včas vyjazdiť staré. Pred zimou sa odporúča mať v nádrži vždy čerstvé palivo. Ak jazdíte prevažne na elektrický pohon a tankujete len zriedka, mali by ste byť obzvlášť pozorní na to, kedy tankujete. Pred zimou je nevyhnutné vymeniť palivo za sezónne," zvýraznil portál.


Súvisiaci článok
Slováci prejavili svoj názor v prieskume. Zákazu parkovania na chodníkoch väčšina fandí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť