Piatok 18. 10. 2024 20:17:01 | Meniny má Lukáš

Vývoz zeminy komplikuje stavbu martinskej nemocnice. Miestni sa obávajú dopravného kolapsu

Viacerí sa potešili tomu, že v oblasti Turca napokon vyrastie moderné nemocničné zariadenie pre obyvateľstvo. Výstavba síce napreduje, no jej dôsledky sú niečím, čo viacerým leží v žalúdku. Problémy hlásia hlavne z oblasti dopravy. Mestom sa preháňajú stovky nákladiakov so zeminou a mnohí očakávajú kolaps.

Michal Szentivanyi|18. október 2024|17:01:01

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Univerzitná nemocnica Martin

Súvisiaci článok
Moderným novinkám sa nevyhýbajú: Žilinská nemocnica spustila nový spôsob vyplňovania dotazníkov
Čítajte viac >

Téme sa venovala verejnoprávna televízia STVR. Ide o niekoľko tisíc metrov kubických zeminy, ktoré pracovníci musia denne previezť zo staveniska nemocnice v Martine. Práce napriek tomu napredujú podľa plánu. Obyvatelia však neskrývajú obavy. Dopravný kolaps v okolí stavby môže vyvrcholiť v najbližších dňoch. Cesty totiž zaťažujú stovky kamiónov denne, ktoré túto zeminu vyvážajú mimo staveniska.

Screen Shot 10-18-24 at 09.05 AM.JPG Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica Martin

Začalo sa terénnymi úpravami

Robotníci na mieste začali s vyrovnávaním povrchu a kopaním stabilizačných stien. Podstatou terajších prác je vyváženie prebytočnej zeminy. Tento stav už trvá viac ako dva mesiace. Na stavenisku operujú ťažké stroje, ktoré denne naplnia takmer 500 nákladných áut. „Prebiehajúce výkopové práce realizujeme tempom zhruba 5-tisíc metrov kubických denne. Ukončenie výkopových prác predpokladáme niekedy v druhej polovici 11. mesiaca tohto roka,“ informoval pre STVR výkonný manažér tímu výstavby Univerzitnej nemocnice Sv. Martina, Jozef Hricko.

Screen Shot 10-18-24 at 09.04 AM 002.JPG Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica Martin

Nie je to len o kopaní

Robotníci však nepracujú len v spomínanom teréne. Súbežne s tým riešia aj projektovú dokumentáciu k stavebnému povoleniu na hlavnú budovu novej nemocnice. „Stavebné povolenie na hlavnú budovu očakávame niekedy v budúcom roku. Predpokladáme, že by to mohlo byť v druhom mesiaci 2025,“ doplnil pre STVR Hricko s tým, že hrubú stavbu musia dokončiť do júna 2026. Inak vraj prídu o milióny eur z plánu obnovy. „Práce zatiaľ idú podľa harmonogramu, tak ako je nastavené samozrejme s miernymi odchýlkami, lebo do toho vstupuje počasie,“ povedal pre verejnoprávnu STVR Hricko.

Screen Shot 10-18-24 at 09.04 AM.JPG Vizualizácia projektu novej nemocnice. Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica Martin

Obyvatelia nie sú úplne nadšení

Sú však aj takí, ktorí veľkú radosť z progresu stavby neprejavujú. Sekundárne dôsledky činnosti robotníkov sa podľa nich podpisujú na znečistení a možnom poškodení ciest. „Za to, že sa nemocnica začala stavať, sme ako občania mesta Martin vďační. Čo nás ale trápi je bohužiaľ to, že nie je k nemocnici doriešená infraštruktúra a mesto tým trpí,“ povedal pre STVR obyvateľ mesta Martin Ivan.

Kompetentní vidia riešenie vo vybudovaní východného obchvatu. „Sme v štádiu projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie, máme naprojektované geometrické plány na to územie,“ prezradil pre STVR zástupca primátora mesta Martin, Stanislav Thomka.

Screen Shot 10-18-24 at 09.04 AM 001.JPG Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica Martin

Finančný tlak je zjavný a len na prípravnú fázu, ktorá zahŕňa aj výkup pozemkov, by mesto potrebovalo 30 miliónov eur. Peniaze ale nie sú. „Mesto Martin má rozpočet približne 70 miliónov eur, čiže tých 30 miliónov nie je v našich schopnostiach, aby sme to dnes dokázali zabezpečiť,“ uzavrel pre STVR Thomka.


Súvisiaci článok
Martinská lekárska fakulta je v novom šate: Vďaka úpravám vznikli štyri učebne na simulačnú výučbu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť