Po otrave môže nastúpiť hnačka alebo vracanie. Pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky to uviedol lekár Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Dušan Kapusta.
„Látka, ktorá spôsobuje otravu, je amatoxín. Nachádza sa v muchotrávke zelenej a bedličke. Keď prechádza pečeňou, naviaže sa na pečeňové bunky hepatocyty a spôsobí jej poškodenie,“ vysvetlil Kapusta.
Závažnosť otravy závisí od požitého množstva jedu. „Pri otrave amatoxínom je typické, že prvé príznaky sa prejavia až po 12 hodinách zvracaním a silnými hnačkami,“ priblížil.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Otrava jedlými hubami vzniká najčastejšie ich nedostatočnou tepelnou úpravou. Kapusta upozornil, že príznaky prichádzajú skôr ako pri otrave amatoxínom. „Prejavy sú spravidla hnačky a vracanie a do niekoľkých hodín odznejú,“ podotkol. Po otrave hubami je dôležité netlmiť hnačku a požiť aktívne uhlie vo zvýšenej dávke.
Za najnebezpečnejšiu hubu Kapusta označil muchotrávku zelenú. „K najčastejším otravám dochádza po požití zle tepelne spracovaných modrákov, muchotrávky tigrovanej a muchotrávky červenej,“ spresnil.
Prejavy zlyhania pečene sú rôzne, pacient ožltne, tvoria sa mu modriny, môže krvácať do moču a stolice. Ak sa otrava nelieči, pacient môže do pár dní umrieť. „V prípade skorého príchodu do nemocnice a rýchleho začatia protokolárnej liečby sa tento stav dá vo veľkej väčšine prípadov zvrátiť,“ uzavrel Kapusta.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť