Štvrtok 16. 05. 2024 18:26:56 | Meniny má Svetozár

Mesto, ktoré má svoju Matku

Bolo to pred viac ako dvadsiatimi rokmi… Bola som študentkou vysokej školy a pred nosom mi práve ušiel autobus do Žiliny, kde som mala mať skúšku. V strese, že termín nestihnem, som sa rozhodla ísť prvý krát v živote autostopom a dobehnúť autobus. Podarilo sa! Zviezol ma jeden starší pán, ktorý mi celú cestu rozprával o trstenskej čiernej Madone, o ktorej som dovtedy nemala ani potuchy. Pomyslela som si, že to je iste nejaký čudák, ale bolo mi to vtedy jedno, hlavne nech stihnem skúšku v Žiline. TEXT A FOTO: Magdaléna Zmarzláková primátorka mesta Trstená

Tlačová správa|21. september 2022|10:07:13

Odvtedy ubehlo ďalších dvadsať rokov… Stala som sa primátorkou mesta Trstená, ktoré má v erbe Pannu Máriu s dieťaťom na rukách.

Spomienky na tento vtedy zvláštny rozhovor sa mi opäť vynorili v hlave. Čo ak je to pravda? Možno ten vzácny a zázračný obraz stále existuje! Viem, že ho už mnohí márne hľadali… Myšlienky boli tak silné a časté, že som sa odhodlala a začala som zisťovať viac. Oslovila som ministerstvo kultúry, ministerstvo zahraničných vecí, rôzne veľvyslanectvá… Veď skúsiť treba! Čo ak sa stane zázrak a obraz sa nám podarí nájsť?

Možno sa chce vrátiť tam, kde kedysi prebýval a posilňoval istotu, že nad oravským ľudom bdie milujúce oko a bezpečná náruč Matky – Panny Márie, ktorá nám rozumie a vie o všetkých našich strachoch a obavách. Ona tlmočí všetko svojmu Synovi a ustavične sa za nás prihovára. Tak, ako každá matka, i ONA svojím pohľadom sprevádza nás, svoje deti. Sleduje každý náš pohyb, aby sa uistila, či sme v poriadku, pomáha nám vstať, keď padneme alebo už nevládzeme. Často zasahuje a zmierňuje pády svojim príhovorom u Syna. Matke stačí krátky pohľad na svoje dieťa, aby zistila, či je všetko v poriadku alebo či dieťaťu nehrozí nebezpečenstvo. Tá predstava, že práve naše mesto Trstená má vo svojom erbe takúto výnimočnú Matku, vyvoláva vo mne nesmiernu bázeň a zároveň ma to napĺňa pokojom, že naše mesto má mimoriadnu ochranu nebeskej Matky.

Okolnosti, ktoré sa počas posledných troch rokov, odkedy hľadáme spomínaný obraz udiali, sa nedajú inak nazvať ako zázrak. Ten nás zaviedol až do Vilniusu pred jeden veľmi starý a vzácny obraz Madony s dieťaťom na rukách. Keď som poď ním stála, myslela som si, že mi srdce „vyskočí z hrude“. Slzy radosti a vďačnosti sa mi kotúľali po tvári a nezmohla som sa ani na slovo.

To, či ide práve o obraz, ktorý pred mnohými rokmi násilím odviezli z Trstenej, musíme ešte dokázať. Dovtedy vám prinášame aspoň knižný príbeh o tom, ako sa to všetko začalo…

PS: Knihu „Príbehy o trstenskej čiernej Madone“ si môžete zakúpiť v TIC v Trstenej.

Objednávateľ: PhDr. Magdaléna Zmarzláková, Dukelských hrdinov 397/52, 02801 Trstená


Súvisiaci článok
Trstená láka turistov na netradičné novoty v prírode (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť