Štvrtok 04. 07. 2024 08:44:09 | Meniny má Prokop

Hlavná hygienička nenecháva nič na náhodu. Pre kontaminované jahody spúšťajú kontroly jedální

Regionálne úrady verejného zdravotníctva na severe krajiny sa momentálne vo veľkom zalarmovali. V týchto dňoch plánujú veľké kontroly v zariadeniach spoločného stravovania. Ich cieľom je zistiť, či sa v nich nachádzajú kontaminované jahody, ktoré sa v posledných dňoch dostali na pretras. Kontroly sa zamerajú najmä na krajné oblasti pri susednom Poľsku.

Michal Szentivanyi|22. marec 2024|12:45:21

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com a TASR/Pavel Neubauer

Súvisiaci článok
Regionálny úrad v Čadci riešil možné dodanie kontaminovaných jahôd do školskej jedálne
Čítajte viac >

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci v stredu 20. marca riešil možné dodanie kontaminovaných jahôd predávaných v Poľsku do zariadenia školského stravovania na základnej škole v Krásne nad Kysucou. Práve tento prípad spôsobil veľký ošiaľ, pretože sa spomínal aj možný prenos nebezpečného ochorenia - žltačky typu A. Toto ochorenie sa, našťastie, medzi žiakmi a zamestnancami nepotvrdilo. Odborníci z úradov však zďaleka nekončia.

Kontroly tovarov budú prebiehať hlavne pri Poľsku

Hlavná hygienička Tatiana Červeňová totiž z mene Úradu verejného zdravotníctva avizuje mimoriadne cielené kontroly, ktoré sa budú týkať najmä pohraničnej oblasti s Poľskom. Tam sa zamerajú najmä na zariadenia školského stravovania. „Okamžite spúšťame mimoriadne cielené kontroly s cieľom zistiť, či sa v zariadeniach spoločného stravovania nachádzajú čerstvé jahody nahlásenej šarže, ako aj inej šarže a takisto čerstvé jahody pôvodom z Maroka, ale od iného výrobcu či dovozcu. Ak pôjde o priamu dodávku od poľského dodávateľa alebo boli zakúpené v Poľsku, prípadne ak ide o výrobok z dovozu priamo z tretej krajiny, hygienici súčasne preveria, či si prevádzkovateľ zariadenia splnil povinnosť ohlásiť takýto výrobok regionálnej veterinárnej a potravinovej správe. V rámci našich mimoriadnych kontrol sa tento postup bude týkať aj jahôd, ktoré boli dodané čerstvé a zariadenie spoločného stravovania ho zamrazilo pre neskoršie použitie,” informovala hlavná hygienička Úradu verejného zdravotníctva Tatiana Červeňová.

4-6b74c7cc20517b6acb00e86d7449ff99e7eb3dbc.jpg Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Kontaminovaný tovar budú bezodkladne likvidovať

Ak sa podľa Červeňovej v priebehu kontrol nájdu v zariadeniach spoločného stravovania jahody, ktoré boli predmetom hlásenia zo systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá pre prítomnosť vírusu hepatitídy A, nariadi sa ich stiahnutie a zničenie. „Dodávateľ, ktorý dodal jahody do predmetného školského zariadenia v Slovenskej republike, spadá do kompetencie a pod úradnú kontrolu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky, ktorá môže voči nemu uplatniť opatrenia podľa príslušných platných predpisov," uzavrel úrad.


Súvisiaci článok
Mikas na čele Úradu verejného zdravotníctva skončil. Vystrieda ho známa poslankyňa zo Žilinského kraja
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť