Sobota 18. 05. 2024 10:31:26 | Meniny má Viola

Divadelnou inscenáciou roka sa stala D1 z dielne Slovenského komorného divadla v Martine

V skutočnosti je diaľnica D1 na Slovensku jedna veľká tragédia, na doskách, ktoré znamenajú svet je to však mimoriadne úspešná divadelná inscenácia, ktorú ocenila Akadémia divadelných tvorcov. Cenu Akadémie za inscenáciu sezóny dostala divadelná inscenácia D1 (pracovný názov) Slovenského komorného divadla Martin (SKD). FOTO: Monika Ondrušová

D U|6. máj 2022|12:25:46


Súvisiaci článok
Tanečníci z celého Slovenska bojovali o Putovný pohár Deep Dance League (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Akadémia divadelných tvorcov, pod záštitou primátora hlavného mesta Bratislavy Matúša Valla, pripravila v dňoch 2. 4. - 2. 5. 2022 Prehliadku inscenácií nominovaných na Cenu Akadémie za divadelnú inscenáciu sezóny 2020/21. „Tá umožnila divákom počas jedného mesiaca vidieť to najlepšie, čo za uplynulú sezónu vzniklo v slovenskom divadelníctve. Túto vzorku najzaujímavejších počinov v oblasti profesionálneho divadla danej sezóny z celého Slovenska vybralo 25 divadelníkov v rámci 1. postupového kola,“ objasňuje Monika Ondrušová, manažér pre projekty a PR SKD Martin.

_MG_0506_Autorka foto Aňa Struhárová.jpg

Víťaz vyšiel z hodnotenia desiatky najlepších inscenácií. Tie posudzovala vrcholová komisia, v ktorej sedeli teatrologičky Nadežda Lindovská a Zuzana A. Ferusová, scénograf Peter Čanecký, režisér Juraj Nvota, dramaturg a hosť z ČR - riaditeľ CED Brno Miroslav Oščatka. „Víťazom 3. ročníka projektu sa stalo Slovenské komorné divadlo Martin s inscenáciou D1 (pracovný názov) z dielne autora a režiséra Lukáša Brutovského za výnimočný autorský vklad, výraznú režijnú prácu s oporou v scénografii, originálnu tanečnú zložku, ktoré s invenčnými hereckými kreáciami vytvorili vnútorne kompaktnú, strhujúcu výpoveď o našej najnovšej histórii,“ vysvetľuje Monika Ondrušová.

_MG_0743_Autorka foto Aňa Struhárová.jpg

Odovzdanie ocenenia sa uskutočnilo v pondelok 2. mája 2022, počas slávnostného galavečera v Modrom salóne Slovenského národného divadla za účasti nominovaných tvorcov a divadelníkov.

Prvýkrát vo svojej histórii akadémia vyhlásila i Cenu za mimoriadny počin, ktorú získal Lumír Mati z Hudobnej únie Slovenska.

_MG_1167_Autorka foto Aňa Struhárová.jpg


Súvisiaci článok
V Martine porodila trojičky Ukrajinka, ktorá ušla pred vojnou na Slovensko
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť