Piatok 26. 07. 2024 19:03:07 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Spolupráca nemocnice a knižnice v Žiline prináša ovocie. Stretnutia, ktoré napĺňajú detských pacientov

Prekážky sa v umení a v kreativite nekladú. Svoje sily preto spojili Krajská knižnica v Žiline a Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina. Kniha pre detských pacientov je ako afrodiziakum a môžu sa vďaka nej cítiť lepšie.

Michal Szentivanyi|17. máj 2024|16:00:18

Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Školáčka Saška obdarovala žilinskú nemocnicu. Dojemný príbeh vám roztopí srdce
Čítajte viac >

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina informovala o jedinečnom projekte a prináša knižnú kultúru priamo k detskému pacientovi. Keďže vznikla spolupráca Základnej školy s materskou školou pri zdravotníckom zariadení Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina a Krajskej knižnice v Žiline, desiatky hospitalizovaných detí si môže zvýšiť čitateľskú gramotnosť. Zároveň im to môže pomôcť prekonávať zdravotné ťažkosti.

Hospitalizované deti sa do knižných príbehov „ponárajú“ raz za mesiac. S myšlienkou prišla špeciálna pedagogička Adriana Puchoňová, ktorá sa školopovinným pacientom dlhodobo venuje. „Hlavnou myšlienkou aktivity bolo skvalitnenie vyučovacieho procesu hospitalizovaných detí a podpora čitateľskej gramotnosti rôznych vekových kategórií. Počas hospitalizácie spoznávajú nové príbehy a zabavia sa na aktivitách, ktoré sú cielené práve na zlepšovanie čitateľskej gramotnosti,“ vysvetlila učiteľka Adriana Puchoňová.

FNsP ZA_TS_Projekt podporuje čitateľskú gramotnosť a pomáha prekonávať zdravotné ťažkosti.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Pacienti čítaním kníh prídu na iné myšlienky

„Aktivitu oceňujú i rodičia, ktorí sú hospitalizovaní spolu s menšími deťmi. Prídu na iné myšlienky a aspoň na chvíľu sa odpútajú od nemocničného prostredia,“ doplnila koordinátorka kultúrno-výchovnej činnosti Krajskej knižnice v Žiline Jana Neslušanová.

Za hospitalizovanými pacientmi z oddelení pediatrie a pediatrickej ortopédie prichádza knihovníčka krajskej knižnice Michaela Pastorková. Vzdelávacia aktivita sa od začiatku teší veľkej podpore. „Podporujeme čitateľskú gramotnosť detí, informujeme ich o zaujímavých a kvalitných knižných tituloch, realizujeme tiež podporné aktivity zamerané na správnu interpretáciu čítaného textu. Za celé obdobie fungovania projektu sme prečítali stovky strán a vyskúšali sme si množstvo tvorivých aktivít. Zo zrealizovaných podujatí spomeniem napríklad témy Priateľstvo, Kniha, Vianoce, Sviatky, Maľované čítanie či Braillovo písmo,“ uviedla knihovníčka Michaela Pastorková.


Súvisiaci článok
Fungovanie detských ambulantných pohotovostí sa od júla skráti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť