Streda 23. 10. 2024 14:14:17 | Meniny má Alojzia

Aj Slováci sa majú na plátne čím pochváliť. Filmy s miliónovými tržbami tu môžu byť aj po novom roku

Máte radi slovenskú kinematografiu? Tak vedzte, že práve prebieha jej veľmi úspešná vlna. Až štyri snímky z aktuálneho roka sa podpísali na výnimočných ziskoch. Bude takým úspešným aj rok 2025?

Michal Szentivanyi|23. október 2024|11:00:11

Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Dano Veselský, YouTube/CONTINENTAL FILM a Itafilm

Súvisiaci článok
Filmovo inšpirované kostýmy: Nápady na Halloween, ktoré ohromia
Čítajte viac >

O veľmi úspešných slovenských filmoch, ktoré prekročili miliónovú čiastku, informoval magazín Forbes. Takzvanú miliónovú hranicu prekročila štvorica filmov.

Zaujímavosťou je, že aktuálny rok nás dostáva do žánrového mixu. Ide o snímky ako Miki (približne 2,8 milióna eur), Jedeme na teambuilding (1,9 milióna eur), Kavej (približne 1,95 milióna eur) a Vojna policajtov (viac ako milión eur).

„Tento rok sa zišla séria silných filmov – niektoré boli vopred plánované na tieto termíny, iné sa presunuli na poslednú chvíľu do tohto roka, napríklad Jedeme na teambuilding štartoval na Slovensku v januári, ale v Česku už v decembri 2023,“ poskytol pre Forbes svoje stanovisko Michal Korec z portálu Kinema.

csfd.sk cinemArt.jpg Film Jedeme na teambuilding. Zdroj: csfd.sk/CinemArt

Pokračovanie Mikiho v novom roku

Automaticky sa tak rozbehli debaty o tom, či aj budúci rok 2025 bude na tieto tržby bohatý. „Jedným z adeptov na miliónové tržby je pokračovanie spomínanej gangsterky Miki mapujúcej mafiánske začiatky bossa bossov Mikuláša Černáka. Režisér Jakub Kroner ale biografický blockbuster, na prekvapenie niektorých divákov, rozdelil na dve časti," analyzoval magazín Forbes.

csfd.sk PubRes.JPG Film Miki. Zdroj: csfd.sk/PubRes

Korec však pokračuje a tvrdí, že v roku 2025 majú v hľadáčiku miliónové zárobky hneď ďalšie dva kúsky. „Podľa experta na filmové dáta sme na Slovensku dlho nemali biografický či hudobný hit, ale určitý potenciál má film Duchoň, ktorý mapuje kariéru známeho slovenského speváka Karola Duchoňa. Biografická snímka plánuje premiérovať v lete v roku 2025," popísal magazín Forbes.

csfd.sk Continental film.JPG Film Kavej. Zdroj: csfd.sk/Continental film

Značné zisky by podľa analytika z portálu Kinema mohol priniesť aj film Pod parou, ktorý je akousi rekonštrukciou dánskeho Chľastu režiséra Thomasa Vintenberga. „Ak nebude úplne vážny a téma alkoholizmu i silný casting zarezonujú, mohol by prekvapiť. V každom prípade, zatiaľ nie je ešte plán premiér na celý rok 2025 kompletný, takže je ťažké odhadnúť, či nás napríklad na jeseň 2025 neprekvapí projekt, ktorý ešte ani producenti neoznámili,“ dodal Korec pre Forbes.

Očakávania slovenskej verzie „Chľastu" sú veľké aj preto, že za slovenskou verziou stojí Rudolf Biermann, režisér populárnej Vojny policajtov, ktorá sa odpremiérovala tohto roku.

csfd.sk CinemArt.jpg.JPG Film Vojna policajtov. Zdroj: csfd.sk/CinemArt


Súvisiaci článok
„Misia nekončí“: Príbeh Vendelína Javorku priblíži nový dokumentárny film režiséra Matúša Demka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť