Piatok 18. 10. 2024 01:12:31 | Meniny má Lukáš

„Misia nekončí“: Príbeh Vendelína Javorku priblíži nový dokumentárny film režiséra Matúša Demka

Životné osudy slovenského misionára, zakladateľa pápežského kolégia Russicum a politického väzňa Sovietskeho zväzu priblíži nový dokumentárny film. Snímku Vendelín Javorka: Misia nekončí môžete premiérovo sledovať v utorok 15. októbra v Žiline a v stredu 30. októbra v Javorkovom rodisku, v Ružomberku-Černovej.

Juliana Krčulová|14. október 2024|14:00:14

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina-gallery.sk a Žilinská diecéza

Súvisiaci článok
Na Kysuciach si môžete pripomenúť tradičnú zabíjačku. Aj takto naši predkovia prichádzali k obžive
Čítajte viac >

Misia nekončí: Dokumentárny film priblíži život Vendelína Javorku

„Život Vendelína Javorku je veľkolepým príbehom muža, biografiou prvého rangu, ktorý plnil Božiu vôľu všade, kam sa dostal,“ uviedol univerzitný kaplán Ivan Moďoroši, ktorý je poverený šírením úcty medzi veriacimi práve k Vendelínovi Javorkovi. O černovskom rodákovi sa uvažuje ako o kandidátovi na blahorečenie Žilinskej diecézy.

V novom filme vystupuje nielen Moďoroši, ale aj jezuita Ladislav Csontos, historik Róbert Letz, spisovateľ Anton Lauček, bývalý vicerektor Russica Peter Dufka a ďalšie osobnosti.

Vendelín Javorka Černová 30.10.2024.jpg Zdroj: Matúš Demko

„Vendelín Javorka sa vyznačoval pokorou, misionárskou horlivosťou a odovzdanou službou pre jednotu slovanských národov. Pre mnohých veriacich, zvlášť zo Žiliny, sa už teraz stal akýmsi nepísaným patrónom v beznádejných situáciách. Prezentácia v Žiline sa koná v utorok 15. októbra v Diecéznom centre o 17:00 hodine. Premiéra v Černovej začína v stredu 30. októbra o 19:00 hodine v tamojšom kultúrnom dome. Na oboch miestach je vstupné dobrovoľné,“ informoval našu redakciu režisér snímky, Matúš Demko.


Súvisiaci článok
Vášniví čitatelia zo Žiliny by mali spozornieť. Krajská knižnica Žilina avizuje uzávierku na tento deň
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť