Streda 23. 10. 2024 12:25:08 | Meniny má Alojzia

Bytča oslavuje významné výročie: Klub filatelistov funguje už 80 rokov

Zástupcovia mesta Bytča informovali prostredníctvom sociálnej siete, že Klub filatelistov 53-38 v Bytči oslavuje v tomto roku už 80 rokov od svojho založenia.

Radka Kostánová|23. október 2024|10:00:02

Zdroj: Facebook/Mesto Bytča

Súvisiaci článok
Synagóga Bytča sa mení na multifunkčný priestor: Rekonštrukcia prinesie hodnotu komunite aj širšiemu okoliu
Čítajte viac >

Významné výročie Klubu filatelistov v Bytči

Počuli ste už slovo filatelia? Ide o „koníček“ zbierania poštových známok, cenín, odtlačkov poštových pečiatok a ostatných druhov filatelistického materiálu. Aj na Slovensku sa nájdu vášniví zberatelia, ktorí sa venujú tomuto hobby pár desiatok rokov.

Zástupcovia mesta Bytča dokonca informovali, že Klub filatelistov 53-38 v meste tento rok oslavuje už 80 rokov od svojho založenia.

„V súčasnosti má 12 aktívnych členov, ich zázemím na mesačné stretnutia je Dom kultúry. Dlhoročným predsedom klubu je pán Stanislav Helmeš, ktorý mesto Bytča často reprezentuje na filatelistických podujatiach,“ uviedli zástupcovia na sociálnej sieti.

Filatelisti z Bytče na webovej stránke doplnili, že ak máte záujem o túto voľnočasovú aktivitu, môžete sa stať členom klubu. Do svojho klubu by radi privítali hlavne mladých a začínajúcich filatelistov, ktorým poradia starší a skúsenejší kolegovia.

História klubu filatelistov v Bytči

Jozef Lulák z klubu filatelistov v Bytči na webe priblížil históriu klubu. Uviedol, že začiatky zbierania poštových známok v meste sa môžu datovať od poslednej štvrtiny 19. storočia. Jedným zo záchytných bodov zbierania poštových známok je podľa slov zástupcov dochovaná korešpondencia starších rodín v Bytči, z ktorých sú známky vystrihnuté a z pohľadníc prevažne odlepené.

„Začiatkom 20.storočia 1907-1908 začali so zbieraním známok súperiť iné aktivity na Bytčiansku – športy, turistika, lyžovanie a cyklistika. Zbieranie známok začalo ustupovať, ale záujemcovia ostali. Obrat nastal po roku 1918 – vznik Česko-Slovenskej republiky. Predstaviteľom obnoveného povojnového záujmu bol mladý Gejza Gansler - zberateľ známok ale aj zakladateľ futbalového klubu už v roku 1912. Podobne Ľudovít Horánsky, Ján Fundárek, Pavel Puškár a ďalší. Dvadsiate a tridsiate roky boli v znamení neorganizovanej filatelie. Filatelisti v Bytči sa schádzali najčastejšie v dome Gejzu Ganslera,“ oboznámil Lulák.

Oficiálny filatelistický spolok v Bytči bol založený 10. júna 1944. Akademický sochár, Stanislav Bíroš, graficky vyhotovil prvú pečiatku spolku Slovenských filatelistov v Bytči. Podľa dostupných informácií mal do septembra 1945 spolok 38 členov. Časom členovia narastali a koncom roka 1946 mal spolok už 62 členov.

„Do roku 1991 bol záujem o filateliu veľmi ustálený (okolo 50 členov). K podstatnej zmene prichádza po roku 1991 – každoročný úbytok členov z klubovej organizácie. Začali roky novej doby – na všetko sa začalo pozerať cez peniaze. Za krátky čas zaniklo 16 klubov na Slovensku. Našťastie klub filatelistov v Bytči sa udržal,“ doplnil Lulák.

Ak si chcete prečítať o histórii ešte viac, môžete tak urobiť na tomto odkaze.


Súvisiaci článok
Mestská polícia v Bytči má nové vedenie. Hlavnú pozíciu bude zastávať odborník zo žilinskej kriminálky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť