Utorok 22. 10. 2024 21:29:34 | Meniny má Sergej

Pestrá mozaika Halloweenu: Ako sa oslavuje v rôznych častiach sveta?

Halloween sa oslavuje po celom svete s rôznymi tradíciami a zvykmi, pričom jeho korene siahajú až do keltského sviatku Samhain. Každá krajina si Halloween prispôsobila podľa svojich kultúrnych a historických zvyklostí, čím vytvára pestrú mozaiku osláv.

Juliana Krčulová|22. október 2024|19:30:13

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Odštartujte tú najstrašidelnejšiu diskotéku. Toto je výber tých najlepších halloweensky ladených hitov
Čítajte viac >

Halloween sa v rôznych častiach sveta oslavuje a spája s odlišnými tradíciami a zvykmi. Hoci jeho korene siahajú do keltského sviatku Samhain, každá krajina si Halloween prispôsobila podľa svojich kultúrnych a historických zvyklostí, priblížili spravodajské weby BBC a CNN.

Spojené štáty americké:

Halloween sa v USA považuje za jeden z najpopulárnejších sviatkov. Deti i dospelí sa obliekajú do tematických kostýmov a navštevujú susedov s heslom „trick-or-treat“, ktorým si pýtajú sladkosti. Panuje tu aj tradícia vyrezávania tekvicových lampiónov, tzv. „jack-o'-lanterns“.

Írsko a Škótsko:

V týchto krajinách sa oslavuje Samhain, z ktorého Halloween pôvodne vznikol. Za tradičnú tohto dňovú hru môžeme považovať „apple bobbing,“ teda chytanie jabĺk z vody ústami. Obyvatelia severských krajín rovnako vyrazia do ulíc v kostýmoch, aby odohnali duchov. V domácnostiach sú bežné aj ohňostroje a veľká kopa sviečok.

ezgif.com-webp-to-jpg-converter.jpg Ilustračné foto. Zdroj: gettyimages.com

Mexiko:

Mexičania oslavujú „Día de los Muertos,“ teda Deň mŕtvych, ktorý spadá do obdobia Halloweenu. Tento sviatok je oslavou zosnulých s farebnými oltármi, jedlom a kostýmami. Rodiny sa zhromažďujú na cintorínoch, aby si uctili svojich blízkych zosnulých.

118797.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Japonsko:

Halloween si v Japonsku získava čoraz väčšiu popularitu. Japonci sa obliekajú do kostýmov a zúčastňujú sa prehliadok, ako je napríklad veľká prehliadka v Tokiu. Obľúbené sú aj dekorácie a tematické párty.

Filipíny:

Na Filipínach sa sviatok nazýva „Pangangaluluwa“. Skupinky miestnych chodia po domoch, spievajú piesne a žiadajú o almužnu na počesť duší. Súčasťou osláv sú aj špeciálne jedlá a návštevy cintorínov.

1165.jpg Ilustračné foto. Zdroj: smdmkatkkk.wordpress.com

Spojené kráľovstvo:

V Británii sa Halloween oslavuje tradičnými prehliadkami kostýmov, vyrezávaním tekvíc a už spomínaným „trick-or-treating“. Populárnou hrou je „snap apple“, kde sa deti snažia uhryznúť visiace jabĺčka bez použitia rúk.

Taliansko:

Taliani sa sústredia na „Ognissanti“, Všetkých svätých, a „Giorno dei Morti,“ čo môžeme preložiť ako Deň mŕtvych, ktoré sú katolíckymi sviatkami pripomínajúcimi zosnulých. Pri tejto príležitosti navštevujú cintoríny a modlia sa za mŕtvych.

Čína:

Tu sa oslavuje „Hungry Ghost Festival“, kde sa obyvatelia modlia za duše zosnulých. Oslavy zahŕňajú zapálenie lucerien a ponúkanie jedla a iných darov na odohnanie zlých duchov.

hungry-ghost-feautured.jpg Ilustračné foto. Zdroj: cnpinyin.com

Slovensko:

Na Slovensku každoročne 1. novembra oslavujeme Sviatok všetkých svätých. Nasledujúci deň, 2. novembra, si pripomíname Pamiatku zosnulých, známu aj ako Dušičky. Súčasťou tejto tradície je návšteva cintorínov a zapálenie sviečok na hroboch zosnulých. Celý tento obrad prebieha v tichosti a s úctou.

Každá krajina pridáva k Halloweenu svoje vlastné jedinečné prvky, čím vytvára pestrú mozaiku osláv po celom svete.


Súvisiaci článok
Najstrašidelnejšie halloweenske príbehy: Legendy a mýty spojené s týmto sviatkom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť