Streda 23. 10. 2024 12:26:59 | Meniny má Alojzia

Nový krok k množstvovému zberu komunálneho odpadu: Žilina rozbieha distribučné centrá

Mesto Žilina oznámilo významný krok k prechodu na množstvový zber komunálneho odpadu. Od pondelka 4. novembra otvára šesť distribučných centier, kde obyvatelia rodinných domov dostanú štartovací balíček na triedenie bioodpadu a vrecový zber.

Juliana Krčulová|23. október 2024|09:00:18

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Záchranné brigády po Slovensku budú žiariť novotou. Titanom sa potešia aj žilinskí hasiči
Čítajte viac >

Zmena v odpadovom hospodárstve Žiliny

Mesto Žilina oznámilo ďalší krok k prechodu na množstvový zber komunálneho odpadu. Od pondelka 4. novembra otvára šesť distribučných centier, kde obyvatelia rodinných domov dostanú štartovací balíček na triedenie bioodpadu a vrecový zber. Hlavný poplatník tu zároveň vyplní registračný formulár a zvolí frekvenciu zvozu odpadu pre svoju domácnosť. Zo žilinskej radnice o tom informovala hovorkyňa, Zuzana Ondrášová, v tlačovej správe.

Distribučné centrá sú podľa dostupných informácií strategicky rozmiestnené po území mesta Žilina tak, aby boli dostupné pre všetkých obyvateľov rodinných domov. Otváracie hodiny sú prispôsobené potrebám občanov, ktorí v nich vyriešia registráciu a preberú si bezplatný balíček aj počas soboty.

„Sme si vedomí, že pravidlá vstupujúce do platnosti od 1. januára 2025 môžu priniesť pre niektorých obyvateľov veľké zmeny a nové povinnosti. Distribučné centrá sú jedným z prostriedkov, kde im okrem iného poskytneme informácie a podporu, aby si princípy osvojili čo najrýchlejšie a prechod na nový systém bol čo najhladší,“ priblížil primátor mesta Žilina, Peter Fiabáne.

Bez názvu.jpg Zdroj: zilina.sk

„Registráciu, voľbu frekvencie zvozu zmesového komunálneho odpadu či prípadné nahlásenie zberu bioodpadu zo záhrady musí zástupca domácnosti stihnúť do konca roka 2024. Po príchode do distribučného centra sa musí preukázať dokladom totožnosti a po vyplnení formulára, ktorý elektronicky podpíše, dostane bezplatný štartovací balíček. V ňom nájde nástroje a pomôcky na triedenie bioodpadu a k plošnému zavedeniu vrecového zberu. Okrem vriec pre zber triedeného odpadu, nálepiek s QR kódom na ich označenie a ročnej zásoby kompostovateľných vreciek samospráva poskytne domácnostiam prevetrávaný košík na zber kuchynského odpadu v interiéri a hnedú nádobu na vyloženie naplnených kompostovateľných vreciek s bioodpadom v deň zberu,“ popísala hovorkyňa mesta Žilina s tým, že všetky potrebné informácie nájdu obyvatelia v brožúre a v kalendári s prehľadom dátumov so zvozmi jednotlivých druhov odpadov, ktoré obdržia v distribučných centrách.

V prípade otázok a nejasností bude Žilinčanom od pondelka 28. októbra k dispozícii aj infolinka 041 / 290 16 13, prípadne emailová adresa odpad@zilina.sk.

„Množstvový zber komunálneho odpadu sa v Žiline zavádza vôbec po prvýkrát. Nové pravidlá sú reakciou samosprávy na zmenu legislatívy, ktorá nadobudne platnosť od budúceho roka. Zároveň je ich cieľom, aby bol systém spravodlivejší a adresnejší. Mesto verí, že tento krok prispeje k zvýšeniu efektivity udržateľnosti odpadového hospodárstva,“ uzavrela hovorkyňa mesta Žilina, Zuzana Ondrášová.

Bez názvu2.jpg Zdroj: zilina.sk


Súvisiaci článok
Nárok na rodičovský dôchodok nebude mať viac ako pol milióna seniorov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť