Utorok 22. 10. 2024 11:23:12 | Meniny má Sergej

Pravá dedinská zabíjačka: Vo Vychylovke si pripomeniete konzervovanie mäsa aj nakladanie kyslej kapusty

Pravú dedinskú zabíjačku, konzervovanie mäsa, nakladanie kyslej kapusty, ale i ukážky jesenných prác predstaví v nedeľu 20. októbra Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke v rámci podujatia Zabíjačka na vrchoch. Informovala o tom vedúca správy Múzea kysuckej dediny Miroslava Jančulová.

TASR|20. október 2024|08:30:05

Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Súvisiaci článok
Rajecké Teplice zasvietili v chorvátskom Hvare. Neúnavný Tomáš exceloval v známych pretekoch
Čítajte viac >

„V minulosti bol chov domácich zvierat pre obyvateľov dedín nevyhnutnosťou. Zvieratá poskytovali nielen mlieko, vajcia a vlnu, ale aj mäso. Zabíjačka bola preto praktickým spôsobom, ako zabezpečiť rodinu dostatkom mäsa na zimné mesiace," uviedla Jančulová.

Ako dodala, zamestnanci Krčmy z Korne pre návštevníkov pripravili rôzne zabíjačkové špeciality. Od 10:00 do 15:30 hodiny sa môžu tešiť napríklad na vôňu čerstvo uvarenej kapustnice, pečených jaterníc a domácej tlačenky.

„K tradičným spôsobom uchovávania mäsa v minulosti patrilo chladenie, sušenie, údenie a solenie. Solením sa uchovávali najmä tuky, mliečne výrobky a mäso. Preto sme si pre návštevníkov pripravili aj ukážku toho, ako sa pripravovalo diežkové mäso. Diežkové mäso sa konzervovalo zmesou soli, rasce, cesnaku po vrstvách a ukladalo sa do drevených nádob, tzv. dieží. Potom sa varilo buď len vo vode, alebo v kapustnici," doplnila správkyňa múzea.


Súvisiaci článok
História bude dýchať na každom kroku: V Mikuláši zrekonštruujú popravu slávneho zbojníka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť