Piatok 18. 10. 2024 05:32:44 | Meniny má Lukáš

Mesiac úcty k starším: Žilina zabezpečuje opatrovateľskú službu pre viac ako 160 seniorov

Žilinská samospráva zabezpečuje počas pracovných dní opatrovateľskú službu pre viac ako 160 seniorov, o ktorých sa stará v priemere 58 opatrovateliek. Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším o tom informovala hovorkyňa mesta Zuzana Ondrášová.

TASR|16. október 2024|09:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Na okresnom žilinskom súde opäť pokračovala kauza Fatima. Pojednávanie napredovalo Janíčkovou výpoveďou
Čítajte viac >

Opatrovateľskú službu zabezpečuje samospráva pre obyvateľov, ktorí sú odkázaní na pomoc inej fyzickej osoby pri úkonoch sebaobsluhy, starostlivosti o svoju domácnosť a pri základných sociálnych aktivitách. „Veľkou výhodou pre klienta aj jeho rodinu je, že sa vykonáva v prirodzenom prostredí jeho domácnosti, čo mu poskytuje väčšiu dôstojnosť a nezávislosť. Vďaka tomu môže zotrvať doma čo najdlhší možný čas, nedochádza k tlaku na pobytové sociálne služby a rodinní príslušníci klienta si môžu lepšie zosúladiť pracovné povinnosti a rodinný život," uviedla Ondrášová.

Upozornila, že v rámci sociálnej podpornej služby prevádzkuje žilinská samospráva aj denné centrá. „Na týchto miestach sa seniori môžu venovať záujmovej činnosti počas celého roka, zapájať sa do pohybových cvičení, relaxovať, absolvovať spoločné prechádzky po okolí a prednášky o zdraví, navštíviť kultúrne podujatia či vycestovať na zaujímavé miesta na Slovensku vlakom," poznamenala žilinská hovorkyňa.

Doplnila, že denné centrá poskytujú aj dôležitý priestor na vzájomné stretávanie a socializovanie. „Ku koncu minulého roka využívalo služby šiestich denných centier na území mesta 749 klientov," uzavrela Ondrášová.


Súvisiaci článok
Deň starých rodičov: Vyjadrite im lásku a úctu, pretože to potrebujú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť