Piatok 18. 10. 2024 07:18:11 | Meniny má Lukáš

Prípad z Liptova vrátil tému medveďov späť na stôl. Výskyt šeliem viete odsledovať aj elektronicky (MAPA)

Príchod jesene so sebou priniesol aj nadšenie do hubárčenia. Ľudia sa však často vydávajú na rôzne miesta. Pozornosť vzbudil aj prípad staršieho pána, ktorého neďaleko Hýb smrteľne zranil medveď. Táto téma v slovenskej spoločnosti už dlhšie rezonuje. Na jej aktuálnosť upozorňuje aj interaktívny portál s mapou.

Michal Szentivanyi|10. október 2024|12:30:22

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Zásahový tím pre medveďa hnedého monitoruje lokalitu pri Hybe 24 hodín denne
Čítajte viac >

Tá na základe nahlásenia ľudí identifikuje mieste, kde sa môžu tieto zvieratá nachádzať. Sprostredkoval ju na svojom webe portál Sprej na medveďa. Na mape možno vidieť dva typy ikon. Hnedou sú označené hlásené výskyty medveďa, zatiaľ čo červenou sú zaznamenané útoky šelmy.

Screen Shot 10-07-24 at 08.31 AM.JPG Zdroj: sprejnamedveda.sk

„Na mape sú miesta, kde výskyt medveďa hlásili obce a upozorňovali občanov na ich pohyb, nemusia na nej byť zahrnuté všetky udalosti a hlásenia. Lokality vyznačené na mape sú orientačné," pripomenul portál Sprej na medveďa.

Prípad, ktorý tému znova oživil

Téma hrozby zo strany medveďov nie je na Slovensku ničím novým. Jej opätovné nastolenie a prioritnosť nastolil najnovší prípad zo soboty 5. októbra. Stret s medveďom neprežil muž, ktorý sa pohyboval v katastri obce Hybe. Na území našej krajiny ide veľmi pravdepodobne o historicky druhé smrteľné stretnutie šelmy s človekom. Medveď hubárovi, ktorý v lese nebol sám, pri útoku zasiahol jednu z hlavných tepien dolnej končatiny. Vážne krvácanie muž neprežil.

Autori mapy ešte spresnili, že samotná mapa neslúži na zobrazovanie populácie medveďov na slovenskom území. Jej štatistické ukazovatele však majú obyvateľom naznačiť, ktorým miestam sa majú radšej vyhýbať a ako nepodceniť situáciu.


Súvisiaci článok
Tragický útok medveďa pri obci Hybe má pokračovanie: Liptovský Mikuláš vyhlásil mimoriadnu situáciu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť