Piatok 18. 10. 2024 07:16:12 | Meniny má Lukáš

Chrípka a prechladnutie majú odlišný priebeh aj príznaky: Poznáte rozdiel?

Niektorí ľudia si zamieňajú prechladnutie s chrípkou, no ochorenia sa líšia.

TASR|16. október 2024|19:31:00

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Záhradníci, chystajte si nástroje. Jeseň prináša povinnosť pre vaše stromčeky, tieto by ste určite mali orezať
Čítajte viac >

Majú zvyčajne iný priebeh aj príznaky. Vyplýva to z materiálu Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky k aktuálnej chrípkovej sezóne.

„Ak prechladnutie nie je komplikované ďalšou infekciou, ochorenie má spravidla iba mierny priebeh. Naopak, chrípka často býva vážnym ochorením, ktoré neradno podceňovať," priblížili odborníci.

Pri chrípke nastupujú príznaky prudko a sú výrazné. Sprevádzajú ju vysoká horúčka či zimnica, bolesť hlavy, svalov, kĺbov a očí. Prítomná je aj bolesť a pálenie hrdla až problémy s prehĺtaním, suchý kašeľ či extrémna únava. Zriedkavé je kýchanie, často je bez nádchy.

sick-woman-with-headache-sitting-home_1157-36792.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Pre prechladnutie sú typické mierne príznaky, ktoré sa začínajú pozvoľne. Prejavuje sa napríklad častým kýchaním, miernym kašľom a škrabaním v hrdle, ktoré väčšinou ustúpi do dvoch dní. Pre prechladnutie je typická žiadna alebo iba mierne zvýšená teplota. Hlieny sú spočiatku vodnaté a po niekoľkých dňoch hustnú až úplne vymiznú.

V diagnostike sa všeobecní lekári orientujú podľa typických príznakov chrípky a s ohľadom na aktuálnu epidemickú situáciu. „V prípade potreby lekár môže zvážiť aj výter z nosohltana, ktorý sa laboratórne vyšetrí na prítomnosť chrípkového vírusu," dodal Úrad verejného zdravotníctva.


Súvisiaci článok
Októbrový zimný spánok čaká aj ježe. Tento proces im môžete značne zjednodušiť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť