Piatok 18. 10. 2024 07:16:11 | Meniny má Lukáš

Od histórie k súčasnosti: Ružičkov dom prešiel významnou obnovou

Ružičkov dom v Žiline, významná funkcionalistická stavba navrhnutá architektom Michalom Maximiliánom Scheerom, má bohatú históriu. Postavený v roku 1931 na podnet starostu Tomáša Ružičku, slúžil pôvodne sociálne slabším obyvateľom mesta. Po rokoch rôznych využití a vlastníckych zmien začala v roku 2021 nová éra tejto budovy, keď ju získala spoločnosť Ružičkov dom s.r.o. a zahájila jej revitalizáciu.

Inzercia |17. október 2024|10:00:05

Zdroj: ruzickovdom.sk

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Rímsko-katolícky chudobinec – Ružičkov dom v Žiline (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Ružičkov dom: Architektonický skvost od Michala Maximiliána Scheera

Ružičkov dom, významná funkcionalistická stavba v centre Žiliny, má bohatú históriu. Pôvodný dom bol postavený v roku 1931 na podnet žilinského starostu a farára Tomáša Ružičku, aby poskytol bývanie sociálne slabším obyvateľom mesta. Architekt Michal Maximilián Scheer, známy svojím minimalistickým a výrazným štýlom, navrhol túto budovu, ktorá sa stala jedným z najvýraznejších architektonických symbolov Žiliny.

Od svojho dokončenia v roku 1933 až do roku 1990 slúžil dom svojmu pôvodnému účelu. Po zmene spoločenských pomerov ho v reštitúcii získala Rímskokatolícka farnosť Žilina-mesto. V rokoch 1991 až 2009 bol domovom rehoľných sestier z Kongregácie Dcér svätého Františka z Assisi a od roku 2009 slúžil potrebám Žilinskej diecézy.

Novodobá história Ružičkovho domu sa začala písať 24. mája 2021, keď budovu a priľahlé pozemky získala do vlastníctva spoločnosť Ružičkov dom s.r.o. Nasledovali rýchle kroky k revitalizácii – krátko po tom bola podpísaná zmluva o dielo so spoločnosťou ODU Trade s.r.o. a čoskoro nato bolo stavebnému úradu doručené oznámenie o začatí stavebných prác. Obe tieto spoločnosti, Ružičkov dom s.r.o. a ODU Trade s.r.o., sú súčasťou ekonomickej skupiny TERAZ a.s.

IMG-20241001-WA0015.jpg Zdroj: ruzickovdom.sk

Projekt oficiálne spustil svoju webovú stránku a sociálne siete, čím sa otvorili dvere pre predaj priestorov. Pre viac než 300 záujemcov bolo pripravených takmer 700 cenových ponúk, pričom mnohé z nich viedli k osobným stretnutiam. Projekt sa rýchlo stal najexkluzívnejším developerským zámerom v Žiline, s cenou presahujúcou 5-tisíc eur za meter štvorcový.

Archeologický výskum na pozemku priniesol nečakané objavy. Medzi najvýznamnejšie patrí odhalenie základov barokovej kaplnky a kostrových pozostatkov z 18. storočia. Hoci staré mapy naznačovali prítomnosť kaplnky, jej presné umiestnenie nebolo známe až do začiatku výkopových prác. Archeológovia navyše objavili praveké črepy nádob, ktoré môžu pochádzať až z doby bronzovej či neolitu.

Medzi ďalšie kroky v projekte patrili aj demolačné práce na bývalej budove diecéznej charity, ktoré uvoľnili priestor pre výstavbu nového objektu Ružičkovho domu. Tento moderný priestor vzniká na základoch historickej architektúry a bude tvoriť dôležitý prvok v rozvoji tohto atraktívneho miesta.

IMG-20241001-WA0014.jpg Zdroj: ruzickovdom.sk

Na konci roka 2021 bola uzatvorená Zmluva o budúcej zmluve so spoločnosťou SK Dental, prestížnou sieťou zubných ambulancií. Táto zmena účelu využitia nehnuteľnosti síce skomplikovala povoľovací proces, no výsledkom sú moderné priestory najmodernejšej zubnej kliniky v Žiline.

Klinika poskytuje široké spektrum služieb vrátane dentálnej hygieny, mikroskopickej endodoncie, stomatochirurgie, zubnej implantológie a RTG vyšetrení. Pacienti môžu využiť denné zubné ambulancie, kde im zubní lekári a špecialisti poskytujú individuálny prístup a precízne ošetrenie. V prípade akútnych stavov je k dispozícii pohotovostná ambulancia, ktorá zabezpečuje rýchlu pomoc bez zdĺhavého čakania.

IMG_5220.jpg Zdroj: ruzickovdom.sk

Zakladanie novostavby bolo dokončené, následne sa pre klientov zorganizoval Deň otvorených dverí v showroome, spojený s návštevou stavby. Stavebné práce na rekonštrukcii pôvodného Ružičkovho domu boli ukončené neskôr, pričom budova bola očistená až na nosné stavebné konštrukcie. V rámci rekonštrukcie boli vymenené všetky inžinierske siete, rozvody, výplne otvorov a povrchy. Budova bola rozšírená o plnohodnotné šieste nadzemné podlažie, novú plynovú kotolňu, zateplená a ukončená novou fasádou.

Aj keď pôvodný Ružičkov dom nebol pamiatkovo chránený, rekonštrukcia prebiehala v súčinnosti s Krajským pamiatkovým úradom, ktorý trval na zachovaní pôvodného architektonického výrazu. To zahŕňalo obnovenie podoby fasády, použitie luxferov na presvetlenie schodiska, rekonštrukciu pôvodnej podlahy v spoločných priestoroch a ponechanie pôvodných zábradlí v interiéri aj exteriéri, vrátane zachovania pôvodnej farebnosti.

Následne bolo vydané kolaudačné rozhodnutie pre pôvodný Ružičkov dom, čo umožnilo sústrediť sa na novostavbu. Hrubá stavba novostavby Ružičkovho domu bola ukončená a stavebné práce, vrátane zriadenia elektrickej prípojky, boli dokončené o niečo neskôr.

IMG-20241001-WA0016.jpg Zdroj: ruzickovdom.sk

Novostavba bola založená komplikovaným stavebným postupom v zložitých geologických a hydrologických podmienkach. Šesťpodlažná budova stojí na 45 pilótach, pažniciach a základových pásoch. Stavba je koncipovaná ako železobetónová nosná konštrukcia s výplňovým murivom z pálenej tehly. Na prízemí sa nachádza garáž, recepcia zubnej kliniky a obchodné priestory. Na prvom poschodí je garáž pre obyvateľov pôvodného Ružičkovho domu, na druhom poschodí zubná klinika a na treťom a štvrtom poschodí byty. Na štvrtom a piatom poschodí sú strešné záhrady pre obyvateľov.

Neskôr bolo vydané kolaudačné rozhodnutie pre novostavbu Ružičkov dom. Tento významný krok znamenal, že stavba bola oficiálne schválená na užívanie a spĺňala všetky potrebné technické a bezpečnostné normy. Kolaudačné rozhodnutie bolo kľúčovým dokumentom, ktorý potvrdzoval, že stavba je vhodná na bývanie a môže byť zapísaná do katastra nehnuteľností.

V stredu 18. septembra 2024 sa zástupcovia spoločnosti stretli, aby oslávili tento úspech a poďakovali všetkým, ktorí sa na ňom podieľali. Tento deň bol významným míľnikom pre spoločnosť Ružičkov dom s.r.o., ktorá sa môže pochváliť dokončením tejto dôležitej etapy. Na stretnutí boli prítomní aj kňazi CsiDr. ThLic. Martin Kramara a Mgr. Ing. Peter Dubec, ktorí budovu požehnali.

IMG_5101.jpg Zdroj: ruzickovdom.sk

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Ružičkov dom, s. r. o.


Súvisiaci článok
Startup Weekend Žilina: Zažite víkend, kde sa mení budúcnosť!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť