Piatok 18. 10. 2024 07:16:11 | Meniny má Lukáš

Spolupatričnosť zachránila Artis Omnis: Vyzbierali viac ako 13-tisíc eur za 31 dní

Malé vydavateľstvo Artis Omnis, vedené manželmi Harmanovcami, čelilo ťažkým časom po požiari budovy, kde sídlili. Vďaka podpore komunity a darcom na portáli Donio sa im však podarilo vyzbierať 13 138 eur, čo im umožnilo zariadiť nové priestory a pokračovať vo vydávaní kníh. Solidárna podpora im dala novú nádej a silu ísť ďalej.

Juliana Krčulová|17. október 2024|08:00:01

Zdroj: Koláž Žilina SP21/donio.sk a forbes.sk/Miro Nôta

Súvisiaci článok
Vydavateľstvo Artis Omnis v Žiline pozýva na stretnutie. Už to bude rok od osudového požiaru
Čítajte viac >

Z popola sa rodí nádej: Artis Omnis a sila komunity

Malé vydavateľstvá na Slovensku to často nemajú jednoduché. Trvá im roky, kým sa na trhu presadia a ich hnacím motorom je neraz veľká vášeň pre knihy. Iné nebolo ani vydavateľstvo Artis Omnis v Žiline, ktoré s nadšením vedú manželia Harmanovci už viac ako 20 rokov. Minulý rok však začala horieť budova, v ktorej sídlili. Zdalo sa, že ich dobre zabehnuté malé podnikanie skončí. Vďaka podpore komunity a ľudí na portáli Donio sa situácia obrátila a dnes zažívajú nový svieži začiatok, ktorý stále dojme aj zakladateľov Artis Omnis.

„Ivanovi a Andrei sa podarilo vyzbierať cieľovú sumu 13 138 eur za 31 dní. Do ich kampane sa zapojilo 314 unikátnych darcov, ktorí prispievali priemernou sumou 42 eur,“ priblížili zástupcovia portálu Doniotext.

328252123_501520535244330_8711665113794204354_n_f35bebf34f.jpg Budova bývalého sídla vydavateľstva Artis Omnis pri požiari. Zdroj: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Na otázku, čo bol pre manželov Harmanovcov ten rozhodujúci moment, keď si povedali, že založia ich výzvu, odpovedali na portáli Donio takto: „V budove nášho sídla vydavateľstva sa rozhorel požiar. Počas neho veľká časť budovy úplne zhorela, a to čo nezhorelo, bolo poškodené, zamočené hasiacimi prácami. Dotklo sa to aj našich priestorov, v ktorých sme mali vydavateľstvo. No a stáli sme pred otázkou či pokračujeme ďalej alebo nie. Ale práve tá spolupatričnosť, ktorú sme cítili z okolia, keď nám telefonovali naši fanúšikovia, kolegovia z knižnej brandže aj úplne neznámi ľudia, tak tá nás priviedla k tomu, že sme založili túto podpornú kampaň na Donio,“ zaspomínali na nepriaznivú minuloročnú situáciu manželia Harmanovci.

Vďaka ich výzve sa im podarilo vyzbierať 13 138 eur, čo im umožnilo zariadiť nové priestory po požiari. Časť financií použili na nákup nového zariadenia, úhradu nájomného a tlač nových kníh, ktoré mali naplánované vydať v blízkej budúcnosti.

ezgif.com-webp-to-jpg-converter.jpg Andrea a Ivan Harmanovci. Zdroj: forbes.sk/Miro Nôta

Ako uviedol spolumajiteľ vydavateľstva, Ivan Harman, na portáli Donio, za najsilnejšiu emóciu počas tejto kampane považoval solidaritu: „Cítili sme, že nie sme sami na Slovensku, že nie sme sami v problémoch, ktoré sme mali. Cítili sme, že tá solidarita je obrovská a stovky, stovky ľudí nás podporili a prejavili ju,“ podotkol Harman, pričom jeho manželka Andrea už len na záver dodala:

„Pre mňa je hlavným pocitom z tých čias, že keď si človek myslí, že je na konci, tak vďaka solidarite ľudí a ich podpore sme prekonali ťažké obdobie, mohli sa nadýchnuť a pokračovať ďalej. Ja s veľkou radosťou sledujem, ako sa ľudia mobilizujú pri rôznych potrebných veciach, častokrát na Donio. Sama odvtedy prispievam na viaceré kampane, lebo sa mi ukázalo, že tá podpora ľudí je naozaj veľmi dôležitá.“


Súvisiaci článok
Pri včerajších hasiacich prácach na Kysuckej ulici došlo k zraneniu jednej osoby
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť