Piatok 18. 10. 2024 09:55:09 | Meniny má Lukáš

Deň starých rodičov: Vyjadrite im lásku a úctu, pretože to potrebujú

Symbolika jesene je tradične spojená so seniormi. Október je na Slovensku známy ako mesiac úcty k starším a túto symboliku si pripomíname už takmer 3 desaťročia. V nedeľu 13. októbra oslavujeme Deň starých rodičov. Ten vznikol na podnet Američanky Marian Lucille Herndon McQuade.

Radka Kostánová|13. október 2024|11:02:57

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Druhý októbrový piatok oslavujeme Svetový deň vajíčok: Všestranného potravinového zázraku
Čítajte viac >

Organizácia Spojených národov vyhlásila október za mesiac úcty k starším so zámerom upozorniť na postavenie a problémy staršej generácie.

Pri tejto generácii by sme mali oceniť jej prínos, znalosti, skúsenosti a poukázať na rovnosť. Avšak, veľmi dôležité je, aby snaha o zlepšovanie kvality ich života nezostala iba témou rozhovorov, ale aby boli podnikané aktivity na rozvoj a ich podporu.

man-taking-photos-with-camera_23-2148880345.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Deň starých rodičov

Deň starých rodičov vznikol podľa dostupných informácií na podnet Američanky Marian Lucille Herndon McQuade. Bola to žena v domácnosti, ktorá mala za svoj život 15 detí a 40 vnúčat. Prvý štát, ktorý oslávil tento sviatok, bol Západná Virgínia.

Cieľom významného sviatku je, aby ľudia premýšľali o vplyve starých rodičov na ich životy a na spoločnosť. Deň je príležitosťou ukázať lásku k starým rodičom. Na druhej strane, aj oni majú možnosť prejaviť svoje city k svojim deťom a vnúčatám. V rôznych krajinách je zvykom, že starí rodičia podávajú svojim deťom pomocnú ruku a počas života sa s nimi delia o svoje životné múdrosti.


Súvisiaci článok
Chrabrosť, úcta a statočnosť v ťažkých časoch. Aj také bolo oceňovanie osobností mesta Žilina
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť