Piatok 06. 09. 2024 17:12:47 | Meniny má Alica

Rýchla úľava na spálenú pokožku. Pomôžu vám suroviny, ktoré máte doma

Zabudli ste sa natrieť opaľovacím krémom a teraz vás páli a štípe každý pohyb aj dotyk na pokožke? Vyskúšajte tieto jednoduché domáce rady, ktoré vám rýchlo pomôžu a uľavia od bolesti.

Monika Bieliková|20. júl 2024|15:00:23

Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Teplotné maximá hlásia svoj návrat. Tropické hodnoty a dusno nastúpia v plnej sile
Čítajte viac >

Slnečné lúče sú pre zdravie dôležité, ale môžu nám aj veľmi uškodiť. Portál vysetrenie.sk varuje, že ak sa dostatočne nechránime, môže dôjsť k spáleniu pokožky. To je nielen bolestivé, ale môže viesť aj k vážnym problémom, akými sú suchá a vráskavá pokožka, tmavé škvrny či dokonca rakovina kože.

Kľúčové riešenie je vždy používať opaľovací krém. Táto rada platí nielen v lete, ale aj počas chladných či zamračených dní, pretože UV lúče prenikajú aj cez oblaky.

Ak však už máte spálenú pokožku, pomôžu vám tieto suroviny, ktoré máte pravdepodobne doma:

Melón

Melónová šupka hydratuje a zmierňuje bolesť. Po umytí postihnutého miesta studenou vodou priložte šupku na 15 minút. Melónová dužina tiež pomáha – popučte ju, rozotrite na popálené miesto a po desiatich minútach zmyte studenou vodou.

Aloe Vera

Gél z aloe vera je bohatý na vodu a živiny, ktoré pomáhajú obnoviť poškodenú pokožku. Naneste gél na postihnuté miesto, nechajte zaschnúť a prebytok odstráňte vlhkou handričkou. Aplikujte dvakrát až trikrát denne.

36289.jpg Zdroj: freepik.com

Harmančekový čaj

Harmanček má upokojujúce a protizápalové účinky. Uvarte čaj, nechajte vychladnúť, namočte do neho handričku a priložte na postihnuté miesto.

Spálená pokožka môže byť horúca, opuchnutá, s pľuzgiermi a môže spôsobovať bolesť, horúčku či nevoľnosť. Nezabúdajte na dôležitosť prevencie a ochranu pokožky pred slnkom.


Súvisiaci článok
7 najčastejších mýtov o opaľovacom kréme. Čomu ste kedysi verili vy?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť