Pondelok 16. 09. 2024 18:06:28 | Meniny má Ľudmila

Vzácny obraz na Liptove zreštaurovali: Návštevníci si ho môžu pozrieť v múzeu

Zbierkový fond Liptovského múzea v Ružomberku získal v roku 2009 vzácny obraz svätého Floriána od neznámeho autora. V uplynulých dňoch sa im ho podarilo zreštaurovať.

Radka Kostánová|6. september 2024|13:30:06

Zdroj: liptovskemuzeum.sk

Súvisiaci článok
Komunitné centrum v Žiline sa rozrástlo. Radnica hlási dokončenie avizovanej nadstavby
Čítajte viac >

Vzácny obraz svätého Floriána pochádza z 19. storočia z kostola v obci Hubová pri Ružomberku. Svätý Florián bol katolícky svätec, patrón hasičov, pekárov, hrnčiarov aj hutníkov.

Florian 8.png Zdroj: liptovskemuzeum.sk

Sláva Križková, marketingová manažérka Liptovského múzea, informovala v tlačovej správe, že ho reštaurovala Mária Ďuricová, ktorá má s podobnými prácami skúsenosti. Pre Liptovské múzeum reštaurovala už šiesty raz. Výsledkom reštaurátorského zásahu je rehabilitácia diela, posilnenie jeho výtvarného, estetického a historického charakteru.

„V minulosti sa s ním zaobchádzalo necitlivo. Nebol vypnutý na podráme a bol zrolovaný asi na desať častí. Zrejme lokálna požiadavka predchádzajúcej fary bola zrezať obraz v hornej časti do poloblúka a tak ho umiestniť do rámu s poloblúkovou profiláciou. Tým sa stáva táto časť obrazu ťažko čitateľná – chýba časť hlavy sv. Floriána, vlajka aj mraky,“ zdôraznila v tlačovej správe Mária Ďuricová.

Florian 4.png Zdroj: liptovskemuzeum.sk

Požiadavka kurátora bola vrátiť obrazu pôvodný obdĺžnikový tvar. „Dva chýbajúce poloblúky v hornej časti sme pripevnili k novému plátnu po nalisovaní obrazu. V hornej časti, kde došlo v minulosti k najväčšej devastácií maľby, sa objavili len čiastočné fragmenty maľby. Reštaurátorka preto musela hľadať analógie s inými maľbami obrazov a plastík sv. Floriána z toho obdobia. Porovnávaním jednotlivých detailov vytvorila chýbajúce miesta," doplnil v správe kurátor Rastislav Molda.

Na reštaurovanie čakajú ešte ďalšie dve diela z Hubovej.


Súvisiaci článok
Ľubeľa má nové tenisové kurty za 99-tisíc eur: Investícia do športu rozšíri možnosti pre mládež a verejnosť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť