Pondelok 16. 09. 2024 18:34:53 | Meniny má Ľudmila

7 najčastejších mýtov o opaľovacom kréme. Čomu ste kedysi verili vy?

Mýty o opaľovacom kréme: Pravda alebo fikcia? Opaľovací krém je neoddeliteľnou súčasťou letnej sezóny. Avšak, stále okolo neho koluje množstvo mýtov a dezinformácií. Poďme sa pozrieť na niektoré z nich a zistiť, čo je skutočne pravda.

Radka Kostánová|1. jún 2024|18:30:25

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
15 najhorších potravín, ktoré zvyšujú cholesterol. Na tieto si dávajte pozor
Čítajte viac >

Opaľovací krém = pomocník v lete

Opaľovací krém vyhľadávajú ľudia najčastejšie v letných mesiacoch a teplom období, kedy svieti slnko v podstate od rána do neskorých večerných hodín. Odborníci z portálu Medical news today na svojej stránke spísali mýty, ktoré už nie sú pravdivé. Verili ste niečo kedy si aj vy?

1. Opaľovací krém nie je potrebný každý deň

Mnoho ľudí verí, že opaľovací krém je potrebný len vtedy, keď je celé ich telo vystavené slnečnému žiareniu, napríklad pri bazéne alebo pri plávaní v mori. Avšak, pozor! Ultrafialové svetlo je stále škodlivé pre pokožku človeka, bez ohľadu na to, ako silno svieti slnko.

2. Krém na opaľovanie spôsobuje zdravotné problémy

Vedci poznamenali, že hoci niekedy mohli kolovať články a informácie o tom, že opaľovací krém je škodlivý, doteraz neexistujú žiadne publikované štúdie, ktoré by preukázali toxické účinky absorbovaného krému a látok v ňom na ľudí.

3. Ľudia s tmavšou pokožkou ho nepotrebujú

Mysleli ste si to kedysi aj vy? Avšak, aj ľuďom s tmavou pokožkou stále hrozí spálenie a poškodenie kože. Bez ohľadu na farbu pleti sa vždy odporúča prijať preventívne opatrenia, čím je teda dávkovanie opaľovacieho krému.

young-beautiful-woman-applying-sun-cream-beach.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

4. Na ochranu tváre a pleti stačí make-up

Tento mýtus bol populárny hlavne u žien. Odborníci však potvrdili, že make-up by mal byť vnímaný len ako dodatočná vrstva ochrany, nie jediná vrstva ochrany. Stále je potrebné používať na pleť aj krém s faktorom SPF.

5. S opaľovacím krémom sa nedá opáliť

Tomuto mýtu už vôbec nemusíte veriť. Opaľovací krém ochráni pokožku pred väčšinou svetelných lúčov, no niektoré sa na pokožku aj tak dostanú. To znamená, že je stále možné opáliť sa. Nezúfajte.

6. Opaľovací krém stačí natrieť raz za deň

Mnoho ľudí si kedysi tiež mylne myslelo, že opaľovací krém vydrží celý deň už po jednej aplikácii. V skutočnosti to tak nefunguje. Krém na svetle a slnku sa rozkladá, preto v priebehu krátkeho času stráca svoju účinnosť. Ľudia by sa mali natierať opaľovacím krémom aspoň každé 2 až 4 hodiny.

caucasian-woman-putting-solar-cream-her-shoulder-by-pool-sunshine-summer-day-sun-protection-factor-vacation-concept.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

7. Všetky opaľovacie krémy sú rovnaké

Existuje tiež všeobecná mylná predstava, že všetky opaľovacie krémy sú približne rovnaké a majú rovnaké účinky. V opaľovacích krémoch však existuje množstvo zložiek, ktoré môžu chrániť pred rôznymi úrovňami slnečného žiarenia. Dávajte si preto pozor a čítajte zloženie krému, či jeho použitie.


Súvisiaci článok
Stavebné kocky zdravej stravy: Ako bielkoviny a vláknina bojujú proti chronickým ochoreniam
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť