Sobota 05. 10. 2024 05:05:26 | Meniny má Viera

Teplotné maximá hlásia svoj návrat. Tropické hodnoty a dusno nastúpia v plnej sile

Počasie pred niekoľkými dňami zaradilo spiatočku a od tropických horúčav sme si mohli na niekoľko dní oddýchnuť. Týmto dňom je však koniec, pretože zažijeme návrat trópov.

Michal Szentivanyi|7. júl 2024|18:00:00

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

Súvisiaci článok
Rodičia a letné tábory: Ako pomôcť dieťaťu pri prvom pobyte?
Čítajte viac >

O návrate vysokých teplôt informoval portál imeteo.sk. Do pondelka 8. júla si síce ešte budeme užívať mierne teplé počasie s hodnotou najviac 26 stupňov Celzia, v utorok 9. júla sa situácia zmení.

Podľa odborníkov je jasné, že nás čaká jedna z najteplejších periód počasia tohto leta a nevyhne sa mu ani severná časť Slovenska. „Koniec nedele 7. júla a začiatok týždňa tak prinesú na naše územie vlnu búrok, ktoré by mohli byť ojedinele aj výraznejšie. Napriek tomu, že tieto búrky prinesie studený front, tak výraznejšie ochladenie nás nečaká, ba práve naopak. Studený front totiž bude teplotne málo výrazný a už v utorok 9. júla k nám začne od juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch," informujú odborníci z webu imeteo.sk

Pondelok 8. júla

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu bude ešte aj začiatok pracovného týždňa v pondelok 8. júla v „chladnejšom garde". „Nad našou oblasťou sa bude vlniť studený front, ktorý sa začne v stúpajúcom tlaku vzduchu postupne rozpadávať," očakávajú odborníci. Teploty na severe sa vyšplhaju na najviac 26 stupňov Celzia.

Screen Shot 07-07-24 at 11.44 AM_1597x1200.JPG Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

Utorok 9. júla

„Od severovýchodu k nám bude zasahovať mohutnejúca tlaková výš so stredom nad Pobaltím. Súčasne začne po prednej strane tlakovej níže nad Britskými ostrovmi prúdiť od juhozápadu do strednej Európy veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch," očakávajú ohľadom utorka 9. júla meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Ich predpoveď sa prejaví v najviac 31 stupňoch Celzia.

Streda 10. júla

Maximum z tohto tropického vzduchu si budeme môcť „vychutnať" v stredu 10. júla, kedy sa očakáva až 33 stupňov Celzia. „Vo veľmi teplom, pôvodom tropickom vzduchu, k nám bude od severovýchodu zasahovať okraj tlakovej výše," odkázal Slovenský hydrometeorologický ústav.

Výstrahy pred búrkami

S príchodom nového pracovného týždňa si však treba dať pozor na búrky. Výstrahy I. stupňa vydali konkrétne na pondelok 8. júla vo všetkých okresoch Žilinského kraja okrem Turčianskych Teplíc a Ružomberka.

Screen Shot 07-07-24 at 01.39 PM.JPG Zdroj: shmu.sk


Súvisiaci článok
Výrobcovia musia púšťať do obehu už iba fľaše s pripevnenými viečkami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť